Marhuľovo-pomarančový Couronne

Tento koláč- Marhuľovo-pomarančový Couronne je dokonalosť a láska na prvé zahryznutie. Ak máte radi marcipán, musíte si ho urobiť lebo tá vôňa a chuť sa nedá ani opísať. Spojenie marhúľ, pomaranča a mandlí je božské.
Inšpirovala som sa receptom od Paula Hollywooda a upravila som ho podľa seba. Môžete si urobiť jeden veľký alebo dva menšie koláče.

Postup

  • Deň vopred si namočte do pomarančovej šťavy nadrobno nakrájané sušené marhule a hrozienka. Ak máte, pridajte aj pomarančový likér, ak nie, zameňte ho za šťavu.
    Vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny, pri verzii z kvásku to trvá asi 6-10 hodín podľa okolitej teploty a sily kvásku. Čas je len orientačný. Cesto treba sledovať.
    Zatiaľ si pripravte plnku tak, že vymiešate maslo s cukrom do peny, pridáte mleté mandle, múku a pomarančovú kôru. Z namočených marhúľ a hrozienok vytlačte tekutinu a primiešajte do plnky.
    Nakysnuté cesto rozvaľkajte na 3-5 mm a natrite plnkou. Marcipán rozvaľkajte čo najtenšie a poukladajte na plnku.
    Zrolujte do závinu a po celej dĺžke pozdĺžne rozrežte. Vzniknuté dva pramene medzi sebou prepleťte do vrkoča a zatočte do kruhu.
    Nechajte finálne nakysnúť pri verzii z kvásku asi 2-3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 min.
    Pečte 35-40 minút pri teplote 180 St.C vo vopred vyhriatej rúre. Ak by sa vám zdalo že je príliš tmavý, zakryte v priebehu pečenia papierom na pečenie, alebo alobalom.
    Pripravte si džem na potretie. Do džemu pridajte trochu vody a rozmiešajte. Potrite ním celý závin a posypte mandľovými lupienkami.
    V troche vody rozvarte cukor až do úplného rozpustenia a jemne ním postriekajte závin.
    Nech sa Vám vydarí. Určite si pochutíte

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Marhuľovo-pomarančový Couronne?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 g masla
  • 300 g mlieka
  • 1 vajíčko
  • 70 g cukor
  • 150 g LM (alebo 20 g droždia)
  • Štipka soli

Náplň 1

  • 250 g nadrobno nakrájaných sušených marhúľ
  • 250 g pomarančového džúsu
  • 50 g pomarančového likéru (môžete zameniť za džús)
  • 180 g masla
  • 150 g cukru
  • 70 g múky
  • 100 g hrozienok
  • 150 g mletých orechov alebo mandlí
  • Nastrúhaná kôra z 2 pomarančov

Náplň 2

  • 400-500 g marcipánu

cukrový rozvar

  • 150 g kryštálový cukor
  • 100 g voda