Postup
-
Deň vopred si namočte do pomarančovej šťavy nadrobno nakrájané sušené marhule a hrozienka. Ak máte, pridajte aj pomarančový likér, ak nie, zameňte ho za šťavu.
Vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny, pri verzii z kvásku to trvá asi 6-10 hodín podľa okolitej teploty a sily kvásku. Čas je len orientačný. Cesto treba sledovať.
Zatiaľ si pripravte plnku tak, že vymiešate maslo s cukrom do peny, pridáte mleté mandle, múku a pomarančovú kôru. Z namočených marhúľ a hrozienok vytlačte tekutinu a primiešajte do plnky.
Nakysnuté cesto rozvaľkajte na 3-5 mm a natrite plnkou. Marcipán rozvaľkajte čo najtenšie a poukladajte na plnku.
Zrolujte do závinu a po celej dĺžke pozdĺžne rozrežte. Vzniknuté dva pramene medzi sebou prepleťte do vrkoča a zatočte do kruhu.
Nechajte finálne nakysnúť pri verzii z kvásku asi 2-3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 min.
Pečte 35-40 minút pri teplote 180 St.C vo vopred vyhriatej rúre. Ak by sa vám zdalo že je príliš tmavý, zakryte v priebehu pečenia papierom na pečenie, alebo alobalom.
Pripravte si džem na potretie. Do džemu pridajte trochu vody a rozmiešajte. Potrite ním celý závin a posypte mandľovými lupienkami.
V troche vody rozvarte cukor až do úplného rozpustenia a jemne ním postriekajte závin.
Nech sa Vám vydarí. Určite si pochutíte
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 500 g hladkej pšeničnej múky
- 100 g masla
- 300 g mlieka
- 1 vajíčko
- 70 g cukor
- 150 g LM (alebo 20 g droždia)
- Štipka soli
Náplň 1
- 250 g nadrobno nakrájaných sušených marhúľ
- 250 g pomarančového džúsu
- 50 g pomarančového likéru (môžete zameniť za džús)
- 180 g masla
- 150 g cukru
- 70 g múky
- 100 g hrozienok
- 150 g mletých orechov alebo mandlí
- Nastrúhaná kôra z 2 pomarančov
Náplň 2
- 400-500 g marcipánu
cukrový rozvar
- 150 g kryštálový cukor
- 100 g voda