Postup:
-
1. Z rozkvasu a surovín vypracujte kompaktné nelepivé elastické cesto
2. Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 8 hodín. (čas je orientačný)
3. Nakysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku a rozdeľte na dve časti. (jedna časť trochu väčšia, lebo bude tvoriť aj bok koláča.
4. jednu časť rozvaľkajte do kruhu a umiestnite na spodok vymastenej a múkou vysypanej formy a okraje trochu vytiahnite na boky
5. na cesto ukladajte striedavo polovičku marhule a kopček tvarohu až zaplníte celú plochu.
6. Rozvaľkajte druhú časť cesta a uložte na náplň.
7. Nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny.
8. Pečte pri teplote 180 S.C. asi 50 minút.
9. Po upečení vyberte z formy a nechajte vychladnúť.
10. Kompót chvíľku povarte a pridajte želatinu podľa návodu.
11. Po vychladnutí vložte naspäť do formy, polejte kompótom so želatínou a nechajte dobre stuhnúť v chladničke.
Dobrú chuť želá Petronela
Ja mám na tento koláč formu, ktorá má na vrchu časť na plnku, ktorú vidíte na obrázku. Ale keď nemáte takúto formu, urobte si ho v tortovej forme.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas
- 100 g manitoby, alebo pšeničnej hladkej múky, 100 g vody, 100 g LM - zmiešajte a nechajte nakysnúť na dvojnásobok a použite ďalej do cesta.
Suroviny na cesto:
- Nakysnutý rozkvas
- 400 g Manitoba, alebo hladká pšeničná múka
- 200 g Špaldová múka
- 100 g Celozrnná pšeničná múka
- 270 g mlieko
- 200 g cukor
- 100 g maslo
- štipka soli
- citrónová kôra
Na náplň:
- 500 g tvaroh
- 1 kg marhúľ
Na vrch:
- 2 marhuľové kompóty
- Želatína