Postup
-
(ak robíte verziu z droždia, z časti tekutiny z receptu , droždia a lyžičky cukru si urobte kvások a nechajte nakysnúť asi 15-20 minút)
1. Z kvásku a ingrediencií na cesto si vypracujte vláčne nelepivé cesto. Ak sa Vám zdá cesto riedke, pridajte trochu múky. Každá múka inak saje. Alebo naopak, ak je husté, pridajte tekutinu.
2. Cesto nechajte nakysnúť tak dlho, než zdvojnásobí objem Mne to trvalo asi 8 hodín. V lete to môže byť aj za 4 hodiny, naopak v zime aj 12 hodín. Záleží od okolitej teploty a sily kvásku. (ak robíte z droždia, bude to asi 2 hodiny)
3. Po nakysnutí cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, ten nakrájajte na pásy. Každý pás natrite plnkou. Vynechajte kraje a 2 cm na konci pásu. Z konca pásu si odrežte pásik, ktorý vygúľajte na šulček. Asi v 1/4 pásu ho zospodu podložte, pás v tom mieste stlačte do stredu k sebe a podložený pásik spojte na vrchu tak, ako keď chcete urobiť stred mašličky. pás začnite rolovať z dlhšej strany smerom k mašličke a celkom ho zarolujte. Žemličku položte na papier na pečenie tak, aby mašlička bola na vrchu.
4. Nechajte finálne nakysnúť 2-4 hodiny (záleží od okolitej teploty.) Pri verzii z droždia asi 20 minút
5. Potrite bielkom, posypte sezamom, alebo makom a pečte vo vopred vyhriatej rúre asi 35 minút do zlatova.
Dobrú chuť želá Petronela.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 150 g LM (alebo 40 g droždia)
- 820 g hladkej pšeničnej múky
- 2 žĺtka (bielka na potretie)
- 200 g šľahačková smotana
- 240 g voda
- 30 g olej
- 150 g cukor
- vanilkový cukor, alebo vanilka
- kôra z citróna
- štipka soli
Plnka
- 2 nahusto uvarené čokoládové pudingy
- 300 g mleté orechy