Postup:
-
Zo surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to môže trvať asi 8 hodín, pri verzii z droždia 2 hodiny. Ak robíte z droždia, rozrobte si najprv droždie v časti mlieka z receptu spolu s lyžičkou cukru a nechajte 15 min. nakvasiť. Až potom primiešajte k ostatným surovinám a vypracujte kompaktné cesto.
Po nakvasení cesto rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi 2 cm. Na vyvaľkaný obdĺžnik rukou začnite rozotierať časť masla tak, že cesto jemne masírujete a zároveň naťahujte na obdĺžnik
Po natretí prvej časti masla cesto zložte na tretiny.
Cesto jemne rozvaľkajte a natieranie masla zopakujte. Po roztiahnutí cesta na obdĺžnik znovu poskladajte.
Zopakujte ešte raz a snažte sa cesto jemným masírovaním roztiahnuť na šírku asi 40-50 cm a hrúbku asi 1,5 cm.
Takto pripravené cesto ešte preložte na polovičku
Z cesta radielkom vyrežte pásy hrubé asi 3-4 cm, každý pás preložte napoly, stočte do špirály a zamotajte do uzla.
Nechajte finálne nakysnúť pri izbovej teplote pri kváskovej verzii asi 3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 min. Čas je orientačný, pri vyšších teplotách ho treba skrátiť.
Vytvarované môžete tiež večer dať finálne kysnúť o chladničky a ráno na raňajky piecť. Budete mať pečivo ako z pravej francúzskej pekárne
Pri verzii z droždia odporúčam pri dlhom kvasení mať vychladenú chladničku na 3 St.C
Pečte 15 min. na 200 St.C. a 10 min. na 180 St C.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Ingrediencie:
- 150 g LM, alebo ak robíte verziu z droždia, 40 g droždia
- 800 g Manitoby, alebo hladkej pšeničnej múky
- 2 žĺtky
- 200 ml vody
- 200 ml 3,5% mlieka
- 125 ml oleja
- 100 g cukru
Do náplne:
- 250 g masla (vytiahnite si ho pár hodín pred prípravou)