Maslová Francúzska Brioška

Kto si ešte stále netrúfa na prípravu croissantov, tak toto je to, čo Vám pripomenie tú úžasnú maslovú chuť a jemný chrumkavý povrch croissantov s mäkulinkým lahodným vnútrom. A príprava nie je vôbec náročná, zvládne ju skutočne každý.

Postup:

  • Zo surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to môže trvať asi 8 hodín, pri verzii z droždia 2 hodiny. Ak robíte z droždia, rozrobte si najprv droždie v časti mlieka z receptu spolu s lyžičkou cukru a nechajte 15 min. nakvasiť. Až potom primiešajte k ostatným surovinám a vypracujte kompaktné cesto.

    Po nakvasení cesto rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi 2 cm. Na vyvaľkaný obdĺžnik rukou začnite rozotierať časť masla tak, že cesto jemne masírujete a zároveň naťahujte na obdĺžnik

    Po natretí prvej časti masla cesto zložte na tretiny.

    Cesto jemne rozvaľkajte a natieranie masla zopakujte. Po roztiahnutí cesta na obdĺžnik znovu poskladajte.

    Zopakujte ešte raz a snažte sa cesto jemným masírovaním roztiahnuť na šírku asi 40-50 cm a hrúbku asi 1,5 cm.

    Takto pripravené cesto ešte preložte na polovičku

    Z cesta radielkom vyrežte pásy hrubé asi 3-4 cm, každý pás preložte napoly, stočte do špirály a zamotajte do uzla.

    Nechajte finálne nakysnúť pri izbovej teplote pri kváskovej verzii asi 3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 min. Čas je orientačný, pri vyšších teplotách ho treba skrátiť.

    Vytvarované môžete tiež večer dať finálne kysnúť o chladničky a ráno na raňajky piecť. Budete mať pečivo ako z pravej francúzskej pekárne

    Pri verzii z droždia odporúčam pri dlhom kvasení mať vychladenú chladničku na 3 St.C

    Pečte 15 min. na 200 St.C. a 10 min. na 180 St C.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Maslová Francúzska Brioška?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie:

  • 150 g LM, alebo ak robíte verziu z droždia, 40 g droždia
  • 800 g Manitoby, alebo hladkej pšeničnej múky
  • 2 žĺtky
  • 200 ml vody
  • 200 ml 3,5% mlieka
  • 125 ml oleja
  • 100 g cukru

Do náplne:

  • 250 g masla (vytiahnite si ho pár hodín pred prípravou)