Maslový bohato plnený slivkáč

Tento koláč je z naozaj veľmi maslového cesta.  Je to niečo medzi galetkou a kysnutým koláčom. Ak chcete pripravovať veľmi tukové kysnuté cesto, musíte počítať s tým, že kvasenie bude prebiehať veľmi dlho, keďže tuk ho spomaľuje. Cesto na tento koláč kyslo 24 hod. pri izbovej teplote a ďalších 10 hod finálne. Nebojte sa, nepokazilo sa, je v ňom med, ktorý je veľmi dobrým konzervantom.

Formu som použila veľkú okrúhlu s priemerom 45 cm. Ak máte menšiu, odporúčam urobiť 1/2 dávku.

Postup:

  • Z uvedených surovín vypracujte hladké cesto. Tuk pridajte až po spojení všetkých surovín asi v polovičke miesenia. Cesto sa miesi naozaj veľmi dlho vzhľadom k tomu, že obsahuje veľa tuku. Nebojte sa preto premiesenia. Ak by cesto bolo riedke, pridajte trochu múky tak, aby bolo pekne kompaktne a dalo sa neskôr tvarovať. Veľmi to záleží od kvality masla a použitej múky. Ak máte radšej sladšie cesto, kľudne pridajte ešte cukor. Ale keďže je v koláči veľa sladkej plnky, mne toto množstvo stačilo.

    Vypracované cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Mne to trvalo 24 hodín pri izbovej teplote. Ak robíte verziu z droždia, čas sa primerane skráti. Môže to byť asi 3-4 hodiny. Treba sledovať kedy je cesto na dvojnásobku.

    Na plech si uložte papier na pečenie

    Zmiešajte si džem, lekvár a mak.

    Nakysnuté cesto rozdeľte na štvrtiny. Jednu štvrtinu použite na spodok koláča. Rozvaľkajte ju do kruhu a uložte do formy. Zvyšné 3/4 rozdeľte na 8 častí. Každú časť poprekladajte a ugúľajte do bochníčky. Následne vygúľajte na pramene dlhé asi 60 cm. Pramene po jednom vygúľajte postupne a plňte nasledovne:
    Do zdobiaceho vrecka so špičkou s okrúhlym otvorom naplňte plnku. Použiť môžete aj pevný sáčik, ktorému odstrihnete roh.
    Prvý vygúľaný prameň rozvaľkajte valčekom na šírku asi 6 cm. Po celej dĺžke v strede naplňte pás plnky. Následne plnku v ceste uzatvorte tak, že cesto preložíte cez plnku zhora nadol a zdola nahor a v strede dobre postláčate. Cesto je maslové, tak sa môže stať, že budete musieť viackrát postláčať spoj, aby sa neotvoril. Vygúľajte si ďalší prameň a naplnený prameň vložte doňho spojom nadol a znovu uzatvorte. Takto budete maž okolo plnky dvojité cesto a nestane sa Vám že Vám vytečie.
    Pokračujte pokiaľ nebudete mať 4 hotové naplnené pramene. Dva a dva pramene medzi sebou prepleťte a uložte okolo po obvode formy.

    Do stredu koláča naplňte zvyšnú plnku, naukladajte rozpolené slivky a nechajte nakysnúť pri izbovej teplote. Mne koláč kysol cez noc pri teplote 20 St.C. Ak robíte z droždia, čas potrebne skráťte. Môže to byť asi 40-60 minút pokiaľ viditeľne nezdvojnásobí objem.

    Pripravte si mrveničku tak, že rukami rozdrobíte uvedené suroviny tak, aby vznikla sypká maslová, ale suchá zmes.

    Nakysnutý koláč posypte mrveničkou, okraje potrite bielkom a posypte makom.

    Pečte vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 St.C asi 40-50 minút podľa veľkosti formy a do zhnednutia okrajov.

    Dobrú chuť želá Petronela.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Maslový bohato plnený slivkáč?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 750 g pšeničná hladká múka
  • 60 g med
  • 300 g maslo
  • 360 g mlieko
  • 1 vajíčko
  • 1 čl soľ
  • 200 g kvások (alebo 1 kocka droždia)

Plnka

  • 800 g slivkový lekvár
  • 1 malý pohárik redšieho džemu (nemusí byť slivkový)
  • 800 g mletý mak

mandľová mrvenička

  • 1 diel mandľovej múky
  • 1 diel hrubej alebo polohrubej múky
  • 1 diel práškový cukor
  • 1 diel maslo

Posyp

  • biely a modrý nemletý mak