Zdielať recept

Mediteranský chlebík

Prešla som si rôznymi fázami pečenia chleba. Až som sa ustálila na mojom chlebe ktorého základ je kombinácia múk 570 g a 410-420 g tekutina. Ten chlebík je dokonalý aj vďaka postupu ktorý som sa naučila a tiež vďaka chladničkovému kvaseniu s malým podielom kvásku. Ale dnes som si uvedomila, ze sú to stále tie iste chlebíky, nech pomením pomery muk akokoľvek, sú rovnako krásne ale aj rovnako jednoduché. A preto som dnes dostala chuť na zmenu. Tento chlieb som už niekedy dávno piekla a pamätám sa, že mal dosť veľký úspech aj napriek tomu, že som ešte nemala tušenia ako na to. A veru nebol taký ako tento. Tento je tak mäkký, že sa nedá krájať. A vonia ako dovolenka. Preto názov Mediteranský chlebík.

Postup:

  • 1. Zmiešajte múku s tekutinou a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu pol hodiny.

    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť pol hodinu až hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ, slad a olej zo zaváraných sušených rajčín ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Pridajte nadrobno nakrájané rajčiny, syr a olivy a ešte chvíľu mieste, aby sa spojili všetky suroviny. Môžete domiesiť aj rukou.

    5. Následne cesto 4 hodiny prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote

    6. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod.

    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny a dajte piecť.

    7. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 15 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete. Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00

    Chrumkavé chlebíky želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Mediteranský chlebík?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 70 g kvások (ražný alebo LM)
  • 500 g špaldová hladká múka
  • 100 g Pšeničná hladká Manitoba
  • 100 g Celozrnná pšeničná
  • 300 g pivo
  • 120 g voda
  • 1 pohár zaváraných sušených rajčín v oleji (aj s olejom asi 280 g)
  • 3 hrste olív
  • 3 hrste na kocky nakrájaného syra
  • bylinky nadrobno nakrájané (oregano, tymian, rozmarín)
  • 1 PL soľ
  • 1 č.l. slad