Medová torta

Medovú tortu robím každý rok a jednoznačne patrí k Vianociam. Tak isto ako kapor a zemiakový šalát. Každý rok som túto tortu kupovala, ale konečne som si vytvorila svoju vlastnú. Takú, na ktorú sa budeme každý rok tešiť. Musí byť výnimočná chuťou aj vzhľadom, aby bola už navždy súčasťou našich Vianoc a aby ju každý u nás už odteraz na Vianoce očakával.

Recept je na tortu s priemerom 24 cm. Ak chcete menšiu s priemerom 20 cm, urobte len z 2/3 surovín.

Ak nekváskujete, kvások jednoducho vynechajte.

Postup

  • Cukor, vajcia, maslo, med, mlieko a sódu vložte do hrnca a zahrievajte a zároveň šľahajte metličkou, alebo šľahačom. Zmes nechajte pri varení skaramelizovať do svetle hneda.
    Preosejte si múku a vlažnú mierne vychladnutú zmes vylejte do múky. Zamiešajte a pridajte kvások a vypracujte cesto. Pracujte s ním rýchlo, po úplnom stuhnutí to ide horšie.
    Rúru si nahrejte na 180 st.C.
    Cesto nechajte 6 hodín pri izbovej teplote odpočívať. Rozdeľte si ho na 5 dielov. Každý diel vyvaľkajte na tenký kruh s priemerom aký chcete aby mala torta asi 3 mm hrubý. Vaľkajte rovno na papieri na pečenie na plechu, na ktorom budete piecť. Papier si mierne poprášte múkou a tiež valček si pomúčte. Je dobré, aby boli čo najtenšie, lebo v trúbe narastú.
    Orežte ich podľa taniera, formy, alebo niečoho iného na tvar, ktorý chcete, aby finálne mali a vložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
    Pomocou mašľovačky pláty natrite medom a na plech uložte aj odrezky, ktoré Vám zostali. Vložte do trúby a pečte pokiaľ nebude mať peknú medovú farbu. Takto upečte všetkých 5 placiek.
    Okrájané kúsky, ktoré ste piekli spolu s plátmi rozmixujeme v mixéry.
    Kyslú smotanu zmiešajte s cukrom
    Zmäknuté maslo našľahajte šľahačom asi 20 min. pokiaľ nenarastie na objeme. Po častiach prilievajte kondenzované mlieko, ktoré zašľaháte dohladka.
    Teraz môžeme začať s konečnou úpravou torty.
    Na prvý plát natriete trochu krému s kondenzovaným mliekom.
    Prikryjeme druhým plátom, ktorý natrieme kyslou smotanou. Takto pokračujte až po posledný plát, ktorý natrieme krémom s kondenzovaným mliekom. Tiež tortu dookola natrite týmto krémom, alebo si môžete z neho urobiť čokoládový krém pridaním kakaa.
    A teraz je na Vás, ako tortu ozdobíte. Môžete ju celú posypať rozmixovanou drťou z odrezkov a vrch orechmi, alebo len mixovanými odrezkami, alebo len orechmi. Na vrch torty si môžete vyrobiť guľky podľa môjho receptu, ktorý nájdete tu na blogu, alebo si drť zo zvyšných plátov zmiešať so zvyšným salkovým krémom a orechmi a z toho urobiť guľky na ozdobu, alebo ozdobiť medovníčkami. Taktiež na boky torty môžete na krém nalepiť medovníčky. Je to len na Vašej tvorivosti.

    Dobrú chuť želá
    Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Medová torta?
Kliknutím vyberte

Cesto na pláty

  • 380 g hladkej múky
  • 200 g cukru
  • 2 vajcia
  • 100 g masla
  • 3 lyžice medu
  • 8 lyžíc mlieka
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 100 g pšeničného alebo ražného kvásku 100% hydratácia

Plnka 1

  • 2 Salká (môže byť obyčajné, ale aj karamelové)
  • 600 g masla

Náplň 2

  • 300-500 g kyslá smotana
  • 100 g práškového cukru (môžete vynechať)

Na potretie

  • med

Na posyp

  • 300 g vlašských orechov
  • 100-200 g Pomleté zvyšky korpusov, alebo pomleté perníčky