Postup
-
Ak pečiete medové pláty, zo surovín zamiesime cesto, ktoré bude lepivé, neľakajte sa toho.
Necháme ho odpočívať pri izbovej teplote 6-8 hodín a následne ho dáme do chladničky do druhého dňa.
Odporúčam si z cesta odoberať po častiach, aby znovu rýchlo nepovolilo a nelepilo sa veľmi.
Na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme plát cesta hrubý asi 5-8 mm, uložíme na plech na pečenie, alebo vykrajujeme z neho perníčky. Ak treba podsýpame múkou, plát sa nám musí stále pohybovať a nie prilepiť k doske.
Pečieme 8-10 minút na 180 St.C. Treba si ich sledovať, každá rúra pečie inak.Perníčky, alebo medové pláty si v mixéri rozmixujeme na prášok. Pridáme pomleté vlašské orechy. Z tejto zmesi si časť odložíme na obaľovanie. Kto chce, môže obaľovať len v orechoch. Všetko dobre premiešame a pridáme zmäknuté maslo, salko a med. Voliteľné je pridať rum, alebo vaječný likér.
Do čokoládových pridáme od oka kakao. Záleží na Vás, ako veľmi ich chcete mať čokoládové. Ja som pridala aj najemno nastrúhanú čokoládu zmiešanú s kakaom.
Ak je treba, pridáme viac mletej zmesi,Cesto dáme stuhnúť do chladničky. Vytvarujeme guličky a obalíme v sypkej hmote, ktorú sme si na začiatku odložili.
Ak chcete mať vo vnútri náplň, zmiešajte trochu salka s mascarpone, dajte do cukrárenského vrecka s tenkou špičkou a zospodu ju zapichnite do guľky a trochu krému streknite dovnútra.
Hotové guľky ukladajte do košičkov
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 400 g perníčkov, alebo medových plátov (môžete si ich urobiť jednoducho podľa receptu na perníčky, medovníčky, alebo z cesta na medovú tortu ktorý nájdete tu na blogu, alebo kúpiť hotové)
- 7 hrstí vlašských orechov
- 1 salko
- 200 gramov masla
- 1 PL medu
- Do čokoládových kakao, prípadne strúhanú čokoládu
Plnka
- Mascarpone
- Salko
Na obaľovanie
- jemne mleté orechy,
- kakao
Medové pláty
- 100 g LM, alebo 2 lyžice ražný kvások (môžete vynechať
- 650 g Manitoba typ 0, alebo pšeničná hladká typ T650
- 60 ml rum
- 2 čajové lyžičky sóda bicarbona
- 250 g cukor
- 125 g med
- 125 g maslo
- 2 ks vajíčko
- 1 Polievkové lyžice perníkového korenia
- Voliteľné: 1-2 lyžice kakao