Medové guličky

Často sa mi stáva, že mi píšete, že sa Vám nevydarili perníčky. Nezúfajte a urobte si z nich guľky, ktore su lepšie ako tie kupovane.

Postup

  • Ak pečiete medové pláty, zo surovín zamiesime cesto, ktoré bude lepivé, neľakajte sa toho.
    Necháme ho odpočívať pri izbovej teplote 6-8 hodín a následne ho dáme do chladničky do druhého dňa.
    Odporúčam si z cesta odoberať po častiach, aby znovu rýchlo nepovolilo a nelepilo sa veľmi.
    Na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme plát cesta hrubý asi 5-8 mm, uložíme na plech na pečenie, alebo vykrajujeme z neho perníčky. Ak treba podsýpame múkou, plát sa nám musí stále pohybovať a nie prilepiť k doske.
    Pečieme 8-10 minút na 180 St.C. Treba si ich sledovať, každá rúra pečie inak.

    Perníčky, alebo medové pláty si v mixéri rozmixujeme na prášok. Pridáme pomleté vlašské orechy. Z tejto zmesi si časť odložíme na obaľovanie. Kto chce, môže obaľovať len v orechoch. Všetko dobre premiešame a pridáme zmäknuté maslo, salko a med. Voliteľné je pridať rum, alebo vaječný likér.

    Do čokoládových pridáme od oka kakao. Záleží na Vás, ako veľmi ich chcete mať čokoládové. Ja som pridala aj najemno nastrúhanú čokoládu zmiešanú s kakaom.
    Ak je treba, pridáme viac mletej zmesi,

    Cesto dáme stuhnúť do chladničky. Vytvarujeme guličky a obalíme v sypkej hmote, ktorú sme si na začiatku odložili.

    Ak chcete mať vo vnútri náplň, zmiešajte trochu salka s mascarpone, dajte do cukrárenského vrecka s tenkou špičkou a zospodu ju zapichnite do guľky a trochu krému streknite dovnútra.

    Hotové guľky ukladajte do košičkov

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Medové guličky?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 400 g perníčkov, alebo medových plátov (môžete si ich urobiť jednoducho podľa receptu na perníčky, medovníčky, alebo z cesta na medovú tortu ktorý nájdete tu na blogu, alebo kúpiť hotové)
  • 7 hrstí vlašských orechov
  • 1 salko
  • 200 gramov masla
  • 1 PL medu
  • Do čokoládových kakao, prípadne strúhanú čokoládu

Plnka

  • Mascarpone
  • Salko

Na obaľovanie

  • jemne mleté orechy,
  • kakao

Medové pláty

  • 100 g LM, alebo 2 lyžice ražný kvások (môžete vynechať
  • 650 g Manitoba typ 0, alebo pšeničná hladká typ T650
  • 60 ml rum
  • 2 čajové lyžičky sóda bicarbona
  • 250 g cukor
  • 125 g med
  • 125 g maslo
  • 2 ks vajíčko
  • 1 Polievkové lyžice perníkového korenia
  • Voliteľné: 1-2 lyžice kakao