Postup:
-
V hrnci rozpustite maslo, med, sódu bicarbónu a cukor. Zahrievajte a zároveň šľahajte metličkou, alebo šľahačom. Zmes nechajte pri varení skaramelizovať do svetle hneda. Preosejte si múku a vlažnú mierne vychladnutú zmes vylejte do múky a pridajte aj kakao. Vypracujte cesto. Ak by sa Vám zdalo tuhé, pridajte mlieko.
Rúru si nahrejte na 170 st.C.
Vyberte z chladničky maslo a nechajte ho povoliť.
Cesto rozdeľte na 5-6 dielov. Každý diel vyvaľkajte na obdĺžnik asi 3 mm hrubý. Vaľkajte rovno na plechu na papieri na pečenie, na ktorom budete v rúre piecť. Je dobré, aby boli pláty čo najtenšie, lebo v trúbe narastú. Orežte ich na pravidelný obdĺžnik podľa šablóny, ktorú si urobte z papiera na pečenie. Pomocou mašľovačky pláty natrite medom a na plech uložte aj odrezky, ktoré Vám zostali. Vložte do trúby a pečte pokiaľ nebude mať peknú medovú farbu. Takto upečte všetky pláty.
Pečte ich asi 8-10 minút.
Okrájané kúsky, ktoré sme piekli spolu s plátmi rozmixujeme v mixéry.
Uvarte puding a nechajte ho prikrytý strečovou fóliou vychladnúť.
Vyšľahajte balónovou metlou maslo do penovej konzistencie. Keď je vyšľahané, pridajte postupne salko a vyšľahajte nadýchaný krém.
Ku krému primiešajte elektrickým šľahačom puding.
Pláty pozlepujte krémom, potrite aj okraje a posypte rozmixovanými odrezkami, ktoré zmiešajte s pomletými orechmi a kakaom. Vznikne Vám drť, ktorou posypete tortu z vrchu. (môžete rozdeliť napoly a polovičku nechať bez kakaa).
Nechajte do druhého dňa odležať, aby zmäkla a tvorítkom povykrajujte tvary, aké chcete mať. Odrezky rukou, alebo v mlynčeku rozdrvte a urobte z nich guličky, ktoré tiež obaľte v rozmixovaných odrezkoch s orechmi. Ja som polovičku guličiek obalila v drti bez kakaa a polovičku s kakaom.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 100 g masla,
- 3 PL medu,
- 200 g kryštálového cukru,
- 1 PL jedlej sódy,
- 2 vajcia
- 5 lyžíc mlieka
- 4 PL kakao
Krém
- 500 g masla,
- 1 Salko, (môžete použiť klasické smotanové, alebo ho 2 hodiny variť ponorené vo vode a bude karamelové.)
- 2 smotanovo-vanilkové pudingy, (ktoré sa varia podľa návodu v 350 ml mlieka)
- 600 ml mlieka
- 4 PL cukru