Postup
-
Kto chce robiť kváskové len pridá lyžicu ražného kvásku, alebo na riedko makŕmeného pšeničného a nechá najprv pri izbovej teplote asi 6 hodín a neskôr da odležať na noc do chladničky. Cesto v nej vydrží aj par dni.
Postup:
V menšom hrnci zohrievajte cukor, med a maslo pokiaľ sa cukor celkom nerozpustí.
Hmotu nechajte vychladnúť a pridajte soľ , perníkové korenie a rozšľahané vajcia a dobre premiešajte.
Múku, kakao a sódu bikarbónu zmiešajte a nasypte do tekutej zmesi a vypracujte tuhšie cesto. Ak sa Vám príliš lepí, prisypte trošku múky. Nie však veľa.
Cesto zabaľte a odložte do druhého dňa do chladničky.
Na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku asi 4 mm a ukladajte na papier na pečenie. ktorý sme dali na plech.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 12 minút podľa veľkosti . Nepečte dlhšie, aby neboli vysušené a tvrdé. Perníčky nechajte vychladnúť priamo na plechu na pečenie.
Vychladnuté perníky naplňte lekvárom a môžete poliať čokoládovou polevou. Ja som ich nepolievala, lebo som chcela zachovať priznanú časť s lekvárom.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
1. cesto
- 750 g hladkej múky
- 300 g medu
- 300 g trstinového cukru
- 150 g masla
- 1,5 čl sódy bicarbóny
- 1/2 - 1 balíček perníkového korenia
- 2 lyžice kakaa
- 2 vajcia
- štipka soli
Náplň
- slivkový lekvár