Mikulášske perníčky

Postup

  • Kto chce robiť kváskové len pridá lyžicu ražného kvásku, alebo na riedko makŕmeného pšeničného a nechá najprv pri izbovej teplote asi 6 hodín a neskôr da odležať na noc do chladničky. Cesto v nej vydrží aj par dni.
    Postup:
    V menšom hrnci zohrievajte cukor, med a maslo pokiaľ sa cukor celkom nerozpustí.
    Hmotu nechajte vychladnúť a pridajte soľ , perníkové korenie a rozšľahané vajcia a dobre premiešajte.
    Múku, kakao a sódu bikarbónu zmiešajte a nasypte do tekutej zmesi a vypracujte tuhšie cesto. Ak sa Vám príliš lepí, prisypte trošku múky. Nie však veľa.
    Cesto zabaľte a odložte do druhého dňa do chladničky.
    Na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku asi 4 mm a ukladajte na papier na pečenie. ktorý sme dali na plech.
    Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 12 minút podľa veľkosti . Nepečte dlhšie, aby neboli vysušené a tvrdé. Perníčky nechajte vychladnúť priamo na plechu na pečenie.
    Vychladnuté perníky naplňte lekvárom a môžete poliať čokoládovou polevou. Ja som ich nepolievala, lebo som chcela zachovať priznanú časť s lekvárom.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Mikulášske perníčky?
Kliknutím vyberte

1. cesto

  • 750 g hladkej múky
  • 300 g medu
  • 300 g trstinového cukru
  • 150 g masla
  • 1,5 čl sódy bicarbóny
  • 1/2 - 1 balíček perníkového korenia
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Náplň

  • slivkový lekvár