Mriežkové hruškovníky s karamelom

K jeseni jednoznačne hrušky patria. Aj jabĺčka a mak, orechy, škorica ….. A preto je čas začať piecť jesenné dobroty. Mám ich v hlave tak veľa, že to určite nestihnem. Ale tento som stihla 🙂 a je výborný.

Postup

  • Cukor roztopte za stáleho miešania v hrnčeku na karamel, pridajte maslo, zmiešajte. Pridajte šľahačkovú smotanu a vymiešajte na hladkú hmotu. Pridajte nadrobno nakrájané hrušky a varte asi 10 minút. Nechajte chvíľku vychladnúť, pridajte pudingový prášok, metličkou zašľahajte a znovu priveďte do varu. Nechajte vychladnúť.
    Zo surovín vypracujte kompaktné maslové cesto, ktoré nechajte 6 hodín odpočívať pri izbovej teplote a 10-15 hodín v chladničke. Po vychladení cesto rozdeľte na 2 časti.
    Jednu časť rozvaľkajte na obdĺžnik a ten nakrájajte na 4 diely.
    Na spodnú časť dajte plnku v bohatej vrstve.
    Druhú časť rozdeľte na 4 diely a použite na vytvorenie mriežky tak, že si každý diel rozvaľkáte a krájate požadované pásy, ktoré medzi sebou prepletiete.
    Pečte vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 St.C asi 30-35 minút do zlatova.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Mriežkové hruškovníky s karamelom?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 100 g LM, alebo ražného kvásku (ak nekváskujete, kvások vynechajte)
  • 400 g hladká pšeničná múka
  • 300 g špaldová hladká múka
  • 250 g maslo
  • 170 g práškový cukor
  • 1 vajíčko
  • 60 g studená voda
  • štipka soli
  • 1 prášok do pečiva

Plnka

  • 8 ks hrušiek
  • 250 g cukor
  • 50 g maslo
  • 250 g šľahačková smotana
  • 1-2 vanilkové pudinové prášky (záleží od veľkosti hrušiek a od poradovanej hustoty plnky)
  • škorica
  • 1 vanilkový cukor