Zdielať recept

Mrkvová karí polievka

Túto polievku odporúčam podávať s bielou ryžou, alebo ryžovými rezancami tak ako ju podávajú v mnohých Ázijských reštauráciách. Môžete si ju pripraviť aj na vegánsky spôsob len so šošovicou, alebo hubami, alebo s mäsom, či krevetami. všetky varianty sú  vynikajúce a plné chutí.

Karí polievky na rôzne spôsoby sú mojimi najobľúbenejšími a tiež veľmi nenáročnými na prípravu. Príjemná chuť sladkej mrkvy spolu s kokosovým mliekom a koreninami je naozaj výnimočná a pripomína mi moje cesty po Ázii.

Okrem toho, že je táto polievka naozaj fantastická, Kari korenie nám pomáha bojovať so zápalmi a pôsobí protizápalovo a proti bolesti a preto ho používajú  v Ajurvédskej medicíne už od pradávna. Dokonca mu pripisujú zásluhy v boji s rakovinou a Alzheimrom.  Pomáha nám regulovať trávenie a preto karí tak ako aj ďalšie koreniny sa používajú v Ázijských krajinách nielen na liečenie, ale aj ako prevencia chorôb.  Podobné zdravotné benefity má aj kurkuma a zázvor, ktoré sú obsiahnuté v tejto polievke.

Suroviny odporúčam kúpiť v niektorom z Ázijských obchodov, alebo e-schopov.

 

Postup:

  • Mrkvu a petržlen očistíme a nastrúhame najemno. Do hrnca dáme kokosový olej, roztopíme a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú speníme a pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen a mrazený hrášok. Okoreníme, osolíme, pridáme kari pastu, chvíľku podusíme a podlejeme vývarom, pridáme citrónovú trávu, nakrájaný cesnak, nastrúhaný zázvor podľa chuti (odporúčam asi 3-4 cm kúsok), sójovú omáčku, ustricovú omáčku, med a dusíme pokým nie je zelenina mäkká. Pridáme kokosové mlieko a ešte chvíľku povaríme. Ponorným mixérom rozmixujeme. Do kokosovej smotany pridáme jeden žĺtok, rozmixujeme a vlejeme do polievky.
    Ak chcete robiť polievku bez mäsa, tak po rozmixovaní pridajte umytú šošovicu a nechajte variť do mäkka. Nezabudnite miešať, aby sa nepripálila. Šošovicu môžete variť aj zvlášť tak, že ju zalejete vodou len po povrch šošovice, aby v nej nebolo zbytočne veľa vody a pridať do polievky už uvarenú aj s tekutinou.
    Ak chcete robiť polievku s mäsom, hríbmi, alebo krevetami, Tieto si pripravte zvlášť na olivovom oleji a cesnaku, osoľte a okoreňte a pridajte už spracované do polievky aj s výpekom a dobre premiešajte.
    Podávajte s lístkami koriandru, alebo petržlenu. Servírujte spolu s ryžou, alebo ryžovými rezancami v samostatnej miske.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Mrkvová karí polievka?
Kliknutím vyberte

Suroviny

  • 100 g mrazeného hrášku
  • 8 ks väčšej mrkvy (Môžete použiť aj zmes mrazenej zeleniny mrkva s hráškom)
  • 2 ks Petržlen
  • Čerstvý zázvor
  • 4 ks citrónová tráva
  • ½ - 1 PL Karí pasta
  • Čierne mleté korenie
  • 1 väčšia cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 500 ml zeleninového alebo mäsového vývaru
  • 1 l kokosového mlieka
  • 250 ml kokosovej smotany
  • 1 žĺtok
  • Kokosový olej
  • Olivový olej
  • 2 Pl sójovej omáčky
  • 1 PL ustricovej omáčky
  • 1 PL medu
  • 1 PL soli
  • mleté čierne korenie
  • 1 PL kurkuma
  • ryžové rezance alebo ryža
  • 500 g lúpané krevety, alebo kuracie mäso, Japonské huby shimeji, prípadne 300 g hnedej šošovice