Postup:
-
Rozkvas necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 5-8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Rozkvas musí zdvojnásobiť, musí mať na vrchu pekný oblúčik a niesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol. Ak robíte verziu z droždia, rozkvas máte nakysnutý za 15-20 min.
Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezväčší objem o 80%, alebo 2/3 pôvodného. Vhodné je dať cesto kysnúť do hranatej nádoby ktorá má rovné steny a gumičkou si označiť cesto pred kysnutím, tak najlepšie uvidíte ako rastie a predídete prekysnutiu. Mne to pri kváskovej verzii trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti. Pri verzii z droždia to trvá asi 2-3 hodiny
Cesto rozdelíme na 6 prameňov a upletieme. Pletenie podľa mňa nájdete aj na mojom youtube kanály (Petronela Burianová)
Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri kváskovej verzii, pri verzii z droždia asi 20 min. Správne nakysnutá Vianočka musí byť na pohľad nadýchaná, "trasľavá" pri potľapkaní, ale nesmie sa trhať a zlievať.
Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom
Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Rozkvas:
- 100 g LM (alebo 40 g droždia)
- 100 g voda
- 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
Cesto:
- Hotový rozkvas
- 650 g pšeničnej hladkej múky
- 2 žĺtka (bielka na potretie)
- 250 g šľahačková smotana
- 120 g vody
- 30 g oleja
- 5 PL cukor
- 2x vanilkový cukor, alebo vanilka
- kôra z citróna
- štipka soli