Zdielať recept

Najmäkšia a najjemnejšia Vianočka

Postup:

  • Rozkvas necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 5-8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.

    Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.

    Cesto rozdelíme na 5 prameňov a upletieme

    Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny

    Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom

    Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

2. júna 2020
“Skutočne najmäkšia a najjemnejšia vianočka!!! S cestom sa pracuje fantasticky, veľmi ľahko sa vypracuje aj pre začiatočníkov. Odkedy som skúsila tento recept inú už ani nerobím ! Osobne vynechávam kôru z citróna a pridávam ešte jeden vanilkový cukor, a je absolútne presne podľa mojej chuti! :) Vďaka za fantastický recept !”
Airra
2. júna 2020
“Najlepsia vianocka...doma ju odomna stale pytaju:) dakujem za skvely recept.”
Klaudia
2. júna 2020
“👍👍👍po mojich 4 nevydarených pokusoch o vianočku🥴ale zjedli sa😉konečne vydarená Vianočka- mäkkulinká... ďakujeeem 🥰🥰🥰”
Alena
19. mája 2020
“Dnes vyskusana, ja som z daneho mnozstva urobila dve mensie zo styroch pramenov (musim sa naucit pliest z piatich pramenov) ... vianocka nema chybu je proste perfektna !!! ... vianoce mozu byt kazdy vikend! Dakujem velmi za recepis mr”
Marta

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Najmäkšia a najjemnejšia Vianočka?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g LM
  • 100 g voda
  • 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • 650 g pšeničnej hladkej múky
  • 2 žĺtka (bielka na potretie)
  • 250 g šľahačková smotana
  • 125 g vody
  • 30 g oleja
  • 5 PL cukor
  • 2x vanilkový cukor, alebo vanilka
  • kôra z citróna
  • štipka soli