Zdielať recept

Najmäkšia a najjemnejšia Vianočka

Na túto Vianočku som v recepte použila rozkvas. Je to preto, že predpokladám, že nemáte čerstvo nakŕmený kvások. Ak máte, stačí použiť 100 g kvásku a ostatné suroviny z rozkvasu pridať pri miesení do cesta.

Ak chcete použiť rastlinné mlieko, vymeňte ho jednoducho za všetky tekutiny (smotana+voda) v pomere 1:1

Ak nechcete použiť smotanu, vymeňte  vodu+smotanu za rovnaké množstvo mlieka

Ak nechcete použiť žĺtka, jednoducho ich vynechajte.

Olej môžete vymeniť aj za maslo v rovnakom množstve.

 

 

Ak robíte verziu z droždia, tak si zrobte rozkvas s droždím

Postup:

  • Rozkvas necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 5-8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Rozkvas musí zdvojnásobiť, musí mať na vrchu pekný oblúčik a niesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol. Ak robíte verziu z droždia, rozkvas máte nakysnutý za 15-20 min.

    Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezväčší objem o 80%, alebo 2/3 pôvodného. Vhodné je dať cesto kysnúť do hranatej nádoby ktorá má rovné steny a gumičkou si označiť cesto pred kysnutím, tak najlepšie uvidíte ako rastie a predídete prekysnutiu. Mne to pri kváskovej verzii trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti. Pri verzii z droždia to trvá asi 2-3 hodiny

    Cesto rozdelíme na 6 prameňov a upletieme. Pletenie podľa mňa nájdete aj na mojom youtube kanály (Petronela Burianová)

    Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri kváskovej verzii, pri verzii z droždia asi 20 min. Správne nakysnutá Vianočka musí byť na pohľad nadýchaná, "trasľavá" pri potľapkaní, ale nesmie sa trhať a zlievať.

    Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom

    Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

24. júla 2025
“Toto je najúžasnejšia vianočka z kvásku akú som kedy piekla. Je jemnučká ako pavučinka. Výborný recept.👌👍👌👍👌👍👌👍”
Jamiko
24. júla 2025
“Na výbornú Peťka. Pečiem takmer 😉 vždy podľa tvojich receptov. Tento recept je super v rôznych obmenách. Ďakujem krásne zaň. ”
Adrien
24. júla 2025
“Skvělá, jemná, nadýchaná.”
Barbora
24. júla 2025
“Tak veru, musím súhlasiť! Je to vskutku tá najjemnejšia vianočka, akú som kedy robila. Tá vôňa po čerstvej citrónovej kôre je neskutočná. Zapisujem si ju medzi obľúbené a "najsamlepšie" . Vďaka Peťka za recept ”
Daricka
24. júla 2025
“Naprosto skvělá vánočka - sklízí veliký úspěch”
Lenka
24. júla 2025
“Vianočka je naozaj vynikajúca, jemna chuťovo výborná. Už sa teším, že ju budem čoskoro robiť zas 👌”
Jana
24. júla 2025
“Ďakujem Vám za skvelý recept, vianočka je absolútne dokonalá. ”
Jana
24. júla 2025
“Pripajam sa, cesto krásne, vyborne sa s nim pracuje, nelepi a nakysnute je ako pavucinka. Skusila som aj Vase pletenie z 5 pramenov, keďže som robila polovicnu davku. DAKUJEM”
Majka
24. júla 2025
“Báječná, muž mi povedal, "konečne vynikajíci, takú môžeš piecť" 🙂”
Vierulik
24. júla 2025
“Musím říct, že je naprosto úžasná. Bála jsem se toho dělat z kvásku a paráda. Nejlepší jakou jsem kdy jedla :-) Jen jsem ještě přidala rozinky v rumu a mandle.”
Niki
23. júla 2025
“Mozem potvrdit tato vianocka je neskutocna ,robievam z tejto davky 3 kusy ,no cesto som uz vyuzila aj na buchty.Dakujeeeeeeeem”
ywett
23. júla 2025
“Toto je naozaj pani vianočka a moje pátranie po takej, čo je mäkká aj na 2-3 deň sa tu končí, konečne som ju našla! ”
Martina
23. júla 2025
“Skvelá vianočka. Piekla som viackrát. Práve dnes sa mi ale vrkoče trhali - čim to asi môže byť - cesto sa mi nezdalo prekysnuté. Ale pekne zdvojnasobilo objem. Ďakujem! ”
Veronika
23. júla 2025
“Nikdy sa mi nepodarila vianocka podla mojich predstav. Dnes som piekla túto prvy krat a ine uz ani mebufem skúšať. Skutocne najjemnejsia, najmaksia. Ďakujem za receptik. ”
Kinga
23. júla 2025
“Jednoznačne súhlasím, najmäkšia a najjemnejšia vianočka! Maximálna spokojnosť... veľmi nám podľa tohto receptu chutila, iný recept už skúšať nebudem a ostanem pri tomto, len si ho upravím, nakoľko vianočka bola ozaj veľká cez celý plech. Odporúčam! ”
Veronika
23. júla 2025
“je naozaj vynikajuca. a kludne sa da upiect do zasoby.... vydrzi aj 3 dni vyborna”
Edita
23. júla 2025
“Názov dokonale vystihuje. Je úplne úžasná, jemnucka. Na základe komentárov som vyskúšala dať o jeden vanilkový cukor viac a rozhodne to neľutujem. Najlepšia vianočka aku som kedy urobila”
Michaela
22. júla 2025
“Uzasnaaaa.. peciem pre jednu pani a ta ju ma ako kolacik .. jemnucka, nadychana :) dakujem :) ”
Martina
22. júla 2025
“Skutočne skvelá .Peťka má najlepšie recepty👍👍👍”
Adriana
22. júla 2025
“Zatiaľ moja najobľúbenejšia vianočka, robím zo špaldovej múky a je výborná 😋”
Zuzka
22. júla 2025
“Výborný recept, nadychana krásna jemnučká ( bohužiaľ som nemala šľahačkou smotanu preto som použila 2 biele jogurty) napriek tomu vyšla fantastická. ”
Katka
22. júla 2025
“Vianočka je vynikajúca.🌞Pečiem ju každý týždeň 👍👍”
Mária
22. júla 2025
“Super, recept, len ešte musím popracovať na pletení ďakujem ”
Magdaléna Kéryová
22. júla 2025
“Nemá konkurenciu, stále sa podarí, veľmi nám chutí 🤤”
Marta
22. júla 2025
“Vianočka je fantastická ,keď sme ju ochutnali inú nechceme a musím ju piecť každý týždeň 😋”
Alena
22. júla 2025
“Ďakujem za recept, vianočka sa mi s ním konečne podarila k mojej spokojnosti .👌❤️”
Milka
22. júla 2025
“Ďakujem za úžasný recept, vianočka je naozaj famózna. Odporúčam 👍☺️”
Mirka
22. júla 2025
“Toto je uzasny recept ❤️🙏 dakujem krasne”
Petra
22. júla 2025
“Najlepšia kváskova Vianočka, dokonalá ako všetky recepty z tejto stránky ❤️”
Magdaléna
2. júna 2020
“Skutočne najmäkšia a najjemnejšia vianočka!!! S cestom sa pracuje fantasticky, veľmi ľahko sa vypracuje aj pre začiatočníkov. Odkedy som skúsila tento recept inú už ani nerobím ! Osobne vynechávam kôru z citróna a pridávam ešte jeden vanilkový cukor, a je absolútne presne podľa mojej chuti! :) Vďaka za fantastický recept !”
Airra
2. júna 2020
“Najlepsia vianocka...doma ju odomna stale pytaju:) dakujem za skvely recept.”
Klaudia
2. júna 2020
“👍👍👍po mojich 4 nevydarených pokusoch o vianočku🥴ale zjedli sa😉konečne vydarená Vianočka- mäkkulinká... ďakujeeem 🥰🥰🥰”
Alena
19. mája 2020
“Dnes vyskusana, ja som z daneho mnozstva urobila dve mensie zo styroch pramenov (musim sa naucit pliest z piatich pramenov) ... vianocka nema chybu je proste perfektna !!! ... vianoce mozu byt kazdy vikend! Dakujem velmi za recepis mr”
Marta

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Najmäkšia a najjemnejšia Vianočka?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g LM (alebo 40 g droždia)
  • 100 g voda
  • 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • 650 g pšeničnej hladkej múky
  • 2 žĺtka (bielka na potretie)
  • 250 g šľahačková smotana
  • 120 g vody
  • 30 g oleja
  • 5 PL cukor
  • 2x vanilkový cukor, alebo vanilka
  • kôra z citróna
  • štipka soli