Zdielať recept

Najmäkšia a najjemnejšia Vianočka

Na túto Vianočku som v recepte použila rozkvas. Je to preto, že predpokladám, že nemáte čerstvo nakŕmený kvások. Ak máte, stačí použiť 100 g kvásku a ostatné suroviny z rozkvasu pridať pri miesení do cesta.

Ak chcete použiť rastlinné mlieko, vymeňte ho jednoducho za všetky tekutiny (smotana+voda) v pomere 1:1

Ak nechcete použiť smotanu, vymeňte  vodu+smotanu za rovnaké množstvo mlieka

Ak nechcete použiť žĺtka, jednoducho ich vynechajte.

Olej môžete vymeniť aj za maslo v rovnakom množstve.

 

 

Ak robíte verziu z droždia, tak si zrobte rozkvas s droždím

Postup:

  • Rozkvas necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 5-8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Rozkvas musí zdvojnásobiť, musí mať na vrchu pekný oblúčik a niesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol. Ak robíte verziu z droždia, rozkvas máte nakysnutý za 15-20 min.

    Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezväčší objem o 80%, alebo 2/3 pôvodného. Vhodné je dať cesto kysnúť do hranatej nádoby ktorá má rovné steny a gumičkou si označiť cesto pred kysnutím, tak najlepšie uvidíte ako rastie a predídete prekysnutiu. Mne to pri kváskovej verzii trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti. Pri verzii z droždia to trvá asi 2-3 hodiny

    Cesto rozdelíme na 6 prameňov a upletieme. Pletenie podľa mňa nájdete aj na mojom youtube kanály (Petronela Burianová)

    Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri kváskovej verzii, pri verzii z droždia asi 20 min. Správne nakysnutá Vianočka musí byť na pohľad nadýchaná, "trasľavá" pri potľapkaní, ale nesmie sa trhať a zlievať.

    Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom

    Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

2. júna 2020
“Skutočne najmäkšia a najjemnejšia vianočka!!! S cestom sa pracuje fantasticky, veľmi ľahko sa vypracuje aj pre začiatočníkov. Odkedy som skúsila tento recept inú už ani nerobím ! Osobne vynechávam kôru z citróna a pridávam ešte jeden vanilkový cukor, a je absolútne presne podľa mojej chuti! :) Vďaka za fantastický recept !”
Airra
2. júna 2020
“Najlepsia vianocka...doma ju odomna stale pytaju:) dakujem za skvely recept.”
Klaudia
2. júna 2020
“👍👍👍po mojich 4 nevydarených pokusoch o vianočku🥴ale zjedli sa😉konečne vydarená Vianočka- mäkkulinká... ďakujeeem 🥰🥰🥰”
Alena
19. mája 2020
“Dnes vyskusana, ja som z daneho mnozstva urobila dve mensie zo styroch pramenov (musim sa naucit pliest z piatich pramenov) ... vianocka nema chybu je proste perfektna !!! ... vianoce mozu byt kazdy vikend! Dakujem velmi za recepis mr”
Marta

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Najmäkšia a najjemnejšia Vianočka?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g LM (alebo 40 g droždia)
  • 100 g voda
  • 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • 650 g pšeničnej hladkej múky
  • 2 žĺtka (bielka na potretie)
  • 250 g šľahačková smotana
  • 120 g vody
  • 30 g oleja
  • 5 PL cukor
  • 2x vanilkový cukor, alebo vanilka
  • kôra z citróna
  • štipka soli