Postup:
-
Rozkvas necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 5-8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.
Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
Cesto rozdelíme na 5 prameňov a upletieme
Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny
Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom
Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
“Skutočne najmäkšia a najjemnejšia vianočka!!! S cestom sa pracuje fantasticky, veľmi ľahko sa vypracuje aj pre začiatočníkov. Odkedy som skúsila tento recept inú už ani nerobím !
Osobne vynechávam kôru z citróna a pridávam ešte jeden vanilkový cukor, a je absolútne presne podľa mojej chuti! :) Vďaka za fantastický recept !”
“Najlepsia vianocka...doma ju odomna stale pytaju:) dakujem za skvely recept.”
“👍👍👍po mojich 4 nevydarených pokusoch o vianočku🥴ale zjedli sa😉konečne vydarená Vianočka- mäkkulinká... ďakujeeem 🥰🥰🥰”
“Dnes vyskusana, ja som z daneho mnozstva urobila dve mensie zo styroch pramenov (musim sa naucit pliest z piatich pramenov) ... vianocka nema chybu je proste perfektna !!! ... vianoce mozu byt kazdy vikend!
Dakujem velmi za recepis
mr”
Rozkvas:
- 100 g LM
- 100 g voda
- 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
Cesto:
- Hotový rozkvas
- 650 g pšeničnej hladkej múky
- 2 žĺtka (bielka na potretie)
- 250 g šľahačková smotana
- 125 g vody
- 30 g oleja
- 5 PL cukor
- 2x vanilkový cukor, alebo vanilka
- kôra z citróna
- štipka soli