Najjemnejšie kváskové šišky s Créme legére

Tento recept som našla na niekedy pred časom na internete, už ani neviem kde a prispôsobila som si ho podľa seba. Pôvodne som ho robila v klasickej verzii s kvasnicami. Tentokrát Vám ho prinášam s Lievito Madre. Ak ho nevyskúšate, prídete o veľa. Nielen tie mäkučké šišky ho robia výnimočným, ale predovšetkým créme legére, ktorým sú plnené.

Postup:

  • Deň vopred si pripravte náplň podľa výberu:

    Jahodová, malinová, čučoriedková

    1. rozmixovať 300 g ovocia, prelejte do stredne veľkého hrnca, pridajte 50 g čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy a 50 g čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy a previesť varom.

    2. V miske zmiešať 1 vaječný žĺtok, 50 g cukru, 20 g kukuričný škrob, 20 g hladkú múku

    3. Do zmesi z kroku 2 vlejte horúcu zmes z kroku 1 a dobre premiešajte, aby vznikol hustý puding. Dajte ešte prevrieť do hrnca za stáleho miešania na 1-2 minúty. Na povrch pudingu položte potravinovú fóliu tak, aby sa po celej ploche dotýkala pudingu, aby neoschol. Celé nechajte úplne vychladnúť.

    4. Vyšľahajte šľahačku a zľahka primiešajte do vychladnutého pudingu.

    Jablková, marhuľová, či akékoľvek ovocie, ktoré je doma:

    1. Na kúsky nakrájať 300 g ovocia , podusiť na masle do mäkka. Všetko rozmixovať . Preliať do stredne veľkého hrnca, pridať citrónovú a pomarančovú šťavu a ďalej pokračovať ako pri jahodovej náplni krokom 2, 3 a 4

    Čokoládová:

    1. v 50 g masla rozpustiť 200 g tmavej čokolády. primiešať nastrúhanú pomarančovú kôru, nechajte vychladnúť a zľahka primiešajte vyšľahanú šľahačku.

    Dopoludnia (v lete okolo obeda) si pripravíme si rozkvas a necháme vykvasiť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Závisí od okolitej teploty, môže to trvať 4-12 hodín.

    Cesto:

    Podvečer rozrobte štartér v 110 g mlieka. Pridajte všetky ostatné suroviny okrem masla. Mieste 5 minút a nechajte 15-20 minút odpočívať.

    Primiešajte zmäknuté maslo. Cesto mieste 10 minút do hladka. Nechajte nakysnúť 3-4 hodiny na dvojnásobok, dajte do plastovej nádoby a na noc do chladničky do rána.

    Ráno vyformujte 12 ks guliek, ktoré uložte na papier na pečenie, ktorý predtým pomúčite a nechajte ešte nakysnúť zakryté potravinovou fóliou pri izbovej teplote 3-7 hodín pokiaľ sa nezväčšia na dvojnásobok. Dobré je ich trochu naolejovať, aby sa neprilepili o fóliu, ktorou ich zakryjete.

    Keď šišky narastú zhruba na dvojnásobok, vysmážajte ich z obidvoch strán v oleji, ktorý ma približne teplotu 180 st.C. z každej strany približne 3 minúty, po vysmažení ich premiestnite do nádoby vystlanej papierovou utierkou, aby vypila prebytočný tuk.

    Šišky nechajte vychladnúť a po vychladnutí naplňte pripraveným krémom, a to tak, že nožom urobíte v šiške zárez do ktorého pomocou potravinárskeho vrecka na zdobenie plníte krém, ktorý hojne natlačíte.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Najjemnejšie kváskové šišky s Créme legére?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g Manitioby
  • 50 g. Lievito madre
  • 1 lyžička sledenky
  • 1 lyžička medu
  • 50 g. vody

Cesto:

  • 500 g Manitoby
  • Rozkvas
  • 3 vajcia
  • 100 g hnedého cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 10 g soli
  • 110 g mlieka
  • vanilkový cukor
  • citrónová kôra z jedného citróna
  • 125 g masla

Náplň:

  • 300 g vami vybrané ovocie
  • 1 veľký vaječný žĺtok (alebo dva malé)
  • 50 g cukor
  • 20 g kukuričný škrob
  • 20 g hladká múka
  • 40 ml čerstvo vylisovaná pomarančová šťava
  • 40 ml čerstvo vylisovaná citrónová šťava
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • stužovač šľahačky (môže aj nemusí byť)