Postup:
-
Deň vopred si pripravte náplň podľa výberu:
Jahodová, malinová, čučoriedková
1. rozmixovať 300 g ovocia, prelejte do stredne veľkého hrnca, pridajte 50 g čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy a 50 g čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy a previesť varom.
2. V miske zmiešať 1 vaječný žĺtok, 50 g cukru, 20 g kukuričný škrob, 20 g hladkú múku
3. Do zmesi z kroku 2 vlejte horúcu zmes z kroku 1 a dobre premiešajte, aby vznikol hustý puding. Dajte ešte prevrieť do hrnca za stáleho miešania na 1-2 minúty. Na povrch pudingu položte potravinovú fóliu tak, aby sa po celej ploche dotýkala pudingu, aby neoschol. Celé nechajte úplne vychladnúť.
4. Vyšľahajte šľahačku a zľahka primiešajte do vychladnutého pudingu.
Jablková, marhuľová, či akékoľvek ovocie, ktoré je doma:
1. Na kúsky nakrájať 300 g ovocia , podusiť na masle do mäkka. Všetko rozmixovať . Preliať do stredne veľkého hrnca, pridať citrónovú a pomarančovú šťavu a ďalej pokračovať ako pri jahodovej náplni krokom 2, 3 a 4
Čokoládová:
1. v 50 g masla rozpustiť 200 g tmavej čokolády. primiešať nastrúhanú pomarančovú kôru, nechajte vychladnúť a zľahka primiešajte vyšľahanú šľahačku.
Dopoludnia (v lete okolo obeda) si pripravíme si rozkvas a necháme vykvasiť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Závisí od okolitej teploty, môže to trvať 4-12 hodín.
Cesto:
Podvečer rozrobte štartér v 110 g mlieka. Pridajte všetky ostatné suroviny okrem masla. Mieste 5 minút a nechajte 15-20 minút odpočívať.
Primiešajte zmäknuté maslo. Cesto mieste 10 minút do hladka. Nechajte nakysnúť 3-4 hodiny na dvojnásobok, dajte do plastovej nádoby a na noc do chladničky do rána.
Ráno vyformujte 12 ks guliek, ktoré uložte na papier na pečenie, ktorý predtým pomúčite a nechajte ešte nakysnúť zakryté potravinovou fóliou pri izbovej teplote 3-7 hodín pokiaľ sa nezväčšia na dvojnásobok. Dobré je ich trochu naolejovať, aby sa neprilepili o fóliu, ktorou ich zakryjete.
Keď šišky narastú zhruba na dvojnásobok, vysmážajte ich z obidvoch strán v oleji, ktorý ma približne teplotu 180 st.C. z každej strany približne 3 minúty, po vysmažení ich premiestnite do nádoby vystlanej papierovou utierkou, aby vypila prebytočný tuk.
Šišky nechajte vychladnúť a po vychladnutí naplňte pripraveným krémom, a to tak, že nožom urobíte v šiške zárez do ktorého pomocou potravinárskeho vrecka na zdobenie plníte krém, ktorý hojne natlačíte.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 100 g Manitioby
- 50 g. Lievito madre
- 1 lyžička sledenky
- 1 lyžička medu
- 50 g. vody
Cesto:
- 500 g Manitoby
- Rozkvas
- 3 vajcia
- 100 g hnedého cukru
- 2 polievkové lyžice rumu
- 10 g soli
- 110 g mlieka
- vanilkový cukor
- citrónová kôra z jedného citróna
- 125 g masla
Náplň:
- 300 g vami vybrané ovocie
- 1 veľký vaječný žĺtok (alebo dva malé)
- 50 g cukor
- 20 g kukuričný škrob
- 20 g hladká múka
- 40 ml čerstvo vylisovaná pomarančová šťava
- 40 ml čerstvo vylisovaná citrónová šťava
- 200 ml šľahačkovej smotany
- stužovač šľahačky (môže aj nemusí byť)