Postup
-
Verzia z kvásku:
Pripravte si rozkvas: Zmiešajte všetky suroviny a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Môže to trvať asi 7-8 hodín.
V mise robota zmiešame rozkvas, múku a vodu a vymiesime tuhé hladké cesto. V prípade potreby pridáme pár polievkových lyžíc vody.
Do cesta pridáme soľ a miesime, kým sa nezmieša. Následné pridáme zmäknuté maslo a miesime na 1. rýchlosti 7-10 minút.
Cesto preložíme na stôl, rozdelíme na 8 častí a každú vytvarujeme do tvaru gule. Prikryjeme a necháme na 15-20 minút, aby sa lepok uvoľnil.
Cestá vytvarujeme do podlhovastého tvaru a žemličky uložíme na plech vyslaný papierom na pečenie pozdĺžne po tri za sebou. Medzi každým radom žemličiek papier zložte, aby vznikla priehradka medzi nimi. Z bokov som vložila rolku papiera, aby vzniklo korýtko, v ktorom kysnú. Takto pripravené ich zakryte.
Žemle necháme kysnúť 2-2,5 hodiny, potom vyberieme rolky, ktorými sme ich podopierali, papier roztiahneme, plechu spolu s žemľami (dve preložíme opatrne na druhý plech) a žiletkou narežeme.
Ak chcete, aby boli lesklé, môžete ich pred narezávaním potrieť vajíčkom. (ja som nepotierala)Pečieme na horúcom plechu 10 minút na 230C s parou na začiatku a ešte 20 minút na 210C.
Verzia z droždia:
Zmiešajte všetky ingrediencie pre preferment spolu v mixéri po dobu 5 minút na 1 stupni. Dajte do chladničky a nechajte kysnúť aspoň 12 hodín. Môžete si ho nechať v chladničke aj dlhšie, (až 3 dni). Avšak každá chladnička chladí inak a preto je treba si to odsledovať v tej svojej. Čím viac kvasí, tým lepšie.
Preferment po vybratí z chladničky nechajte zohriať na izbovú teplotu (asi 2 hodiny).Pridajte suroviny na cesto a premiešajte po dobu 6 minút na prvom stupni rýchlosti potom 6 min v druhom stupni.
Necháme odpočinúť 15 min.Cesto vyformujte na 8 guľatých bochníčkov a znovu nechajte odpočívať po dobu 15 min.
Bochníčky vytvarujeme do podlhovastého tvaru a žemličky uložíme na plech vyslaný papierom na pečenie pozdĺžne po tri za sebou. Medzi každým radom žemličiek papier zložte, aby vznikla priehradka medzi nimi. Z bokov som vložila rolku papiera, aby vzniklo korýtko, v ktorom žemle kysnú. Takto pripravené ich zakryte.Žemle necháme kysnúť 2 hodiny , potom vyberieme rolky, ktorými sme ich podopierali, papier roztiahneme na plechu spolu s žemľami (dve preložíme opatrne na druhý plech) a žiletkou narežeme.
Ak chcete, aby boli lesklé, môžete ich pred narezávaním potrieť vajíčkom. (ja som nepotierala)
Pečte 25 minút pri 240 °C s miskou s vodou v rúre. Ak Vám rúra pečie veľmi silno, po 10 minútach teplotu znížte na 200 St.C.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas - verzia z kvásku:
- 170 g Lievito madre
- 170 g vody
- 340 g polohrubej múky
Cesto: verzia z kvásku:
- Celý rozkvas
- 270 g hladkej múky, pšeničnej alebo špaldovej (ja som použila špaldovú Pernerku)
- 120 g vody (ja som pridala o 20 g vody viac)
- 45 g masla
- 12 g soli
Preferment - verzia z droždia:
- 210 g bielej chlebovej múky
- 125 g vody asi 35°C
- 4 g soli
- 5 g čerstvého droždia alebo 2 g sušeného
- (kto kváskuje, môže pridať aj 2 g kvásku, v tomto prípade treba aby bol preferment v chladničke aspoň 24 hodín)
Cesto - verzia z droždia:
- 125 g bielej chlebovej múky
- 20 g vody pri 35°C
- 2 g soli
- 2 g čerstvého droždia alebo 1 g sušených kvasníc
- 20 g masla