Normandičky

Recept som použila od Mykola Nevrev, zo stránky www.lievitomadre.sk,  len som pridala o 20 g vody naviac. Moja múka to potrebovala. Preto ak sa aj Vám cesto zdá veľmi tuhe, kľudne pridajte tekutinu, ale zasa nepreháňajte to.
Každá muka saje inak.
Ak máte len ražný kvások, postupujte tak, že si najprv nakŕmite svoj ražný kvások takto:
Urobte si dvojstupňový rozkvas, to znamená, že v prvom stupni si nakŕmite napríklad 20 g ražného kvásku so 100 g pšeničnej múky a 50 g vody. Necháte prekvasiť a použijete ďalej do receptu do rozkvasu.
Nižšie máte verziu s kvásku, i verziu z prefermentu z droždia, ktorú som našla na nete.

Postup

  • Verzia z kvásku:

    Pripravte si rozkvas: Zmiešajte všetky suroviny a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Môže to trvať asi 7-8 hodín.

    V mise robota zmiešame rozkvas, múku a vodu a vymiesime tuhé hladké cesto. V prípade potreby pridáme pár polievkových lyžíc vody.

    Do cesta pridáme soľ a miesime, kým sa nezmieša. Následné pridáme zmäknuté maslo a miesime na 1. rýchlosti 7-10 minút.

    Cesto preložíme na stôl, rozdelíme na 8 častí a každú vytvarujeme do tvaru gule. Prikryjeme a necháme na 15-20 minút, aby sa lepok uvoľnil.

    Cestá vytvarujeme do podlhovastého tvaru a žemličky uložíme na plech vyslaný papierom na pečenie pozdĺžne po tri za sebou. Medzi každým radom žemličiek papier zložte, aby vznikla priehradka medzi nimi. Z bokov som vložila rolku papiera, aby vzniklo korýtko, v ktorom kysnú. Takto pripravené ich zakryte.

    Žemle necháme kysnúť 2-2,5 hodiny, potom vyberieme rolky, ktorými sme ich podopierali, papier roztiahneme, plechu spolu s žemľami (dve preložíme opatrne na druhý plech) a žiletkou narežeme.
    Ak chcete, aby boli lesklé, môžete ich pred narezávaním potrieť vajíčkom. (ja som nepotierala)

    Pečieme na horúcom plechu 10 minút na 230C s parou na začiatku a ešte 20 minút na 210C.

    Verzia z droždia:

    Zmiešajte všetky ingrediencie pre preferment spolu v mixéri po dobu 5 minút na 1 stupni. Dajte do chladničky a nechajte kysnúť aspoň 12 hodín. Môžete si ho nechať v chladničke aj dlhšie, (až 3 dni). Avšak každá chladnička chladí inak a preto je treba si to odsledovať v tej svojej. Čím viac kvasí, tým lepšie.
    Preferment po vybratí z chladničky nechajte zohriať na izbovú teplotu (asi 2 hodiny).

    Pridajte suroviny na cesto a premiešajte po dobu 6 minút na prvom stupni rýchlosti potom 6 min v druhom stupni.
    Necháme odpočinúť 15 min.

    Cesto vyformujte na 8 guľatých bochníčkov a znovu nechajte odpočívať po dobu 15 min.
    Bochníčky vytvarujeme do podlhovastého tvaru a žemličky uložíme na plech vyslaný papierom na pečenie pozdĺžne po tri za sebou. Medzi každým radom žemličiek papier zložte, aby vznikla priehradka medzi nimi. Z bokov som vložila rolku papiera, aby vzniklo korýtko, v ktorom žemle kysnú. Takto pripravené ich zakryte.

    Žemle necháme kysnúť 2 hodiny , potom vyberieme rolky, ktorými sme ich podopierali, papier roztiahneme na plechu spolu s žemľami (dve preložíme opatrne na druhý plech) a žiletkou narežeme.

    Ak chcete, aby boli lesklé, môžete ich pred narezávaním potrieť vajíčkom. (ja som nepotierala)
    Pečte 25 minút pri 240 °C s miskou s vodou v rúre. Ak Vám rúra pečie veľmi silno, po 10 minútach teplotu znížte na 200 St.C.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Normandičky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas - verzia z kvásku:

  • 170 g Lievito madre
  • 170 g vody
  • 340 g polohrubej múky

Cesto: verzia z kvásku:

  • Celý rozkvas
  • 270 g hladkej múky, pšeničnej alebo špaldovej (ja som použila špaldovú Pernerku)
  • 120 g vody (ja som pridala o 20 g vody viac)
  • 45 g masla
  • 12 g soli

Preferment - verzia z droždia:

  • 210 g bielej chlebovej múky
  • 125 g vody asi 35°C
  • 4 g soli
  • 5 g čerstvého droždia alebo 2 g sušeného
  • (kto kváskuje, môže pridať aj 2 g kvásku, v tomto prípade treba aby bol preferment v chladničke aspoň 24 hodín)

Cesto - verzia z droždia:

  • 125 g bielej chlebovej múky
  • 20 g vody pri 35°C
  • 2 g soli
  • 2 g čerstvého droždia alebo 1 g sušených kvasníc
  • 20 g masla