Nugátová hviezda z tvarohového cesta

Na túto hviezdu som použila Univerzálne tvarohové cesto. Nájdete tu ešte ďalšie dve jednu s názvom Nutelová hviezda a druhú s názvom Makový kvet.

Postup

  • 1. Ak robíte verziu z droždia, urobte si najprv kvások z droždia, časti mlieka z receptu a lyžičky cukru. Zamiešajte a nechajte 15 min. odpočívať a ďalej použite v recepte.

    2. Z kvásku a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Môže to pri kváskovej verzii trvať 8-12 hodín (v lete aj skôr), alebo pri verzii z droždia asi 2 hodiny. Toto cesto kvasí dlhšie vzhľadom k vysokému obsahu tuku. Záleží ale od teploty v miestnosti a sily kvásku.

    3. Cesto rozdeľte na 5 dielov, ugúľajte bochníčky a nechajte 20 min. odpočívať. Bochníček rozvaľkajte na priemer asi 30 cm. Na plech na pečenie položte papier na pečenie. Položte naňho vyvaľkaný kruh cesta. Potrite plnkou, ktorú ste si zvolili, rozvaľkajte ďalší a položte na plnku. takto striedavo natrite všetky diely. Posledný necháte nenatretý. Do stredu dáme pohár a pritlačením označíme stred. Pohár necháme na mieste, aby sme pri rezaní nezarezali príliš ďaleko. Ostrým nožom cesto rozdelíme na osem častí (len po pohár). Potom každú časť prekrojíme na polovicu, čím vznikne 16 častí v kruhu. Do každej ruky chytíme cíp cesta ktoré sú vedľa seba a vytočíme ho smerom von od seba. Jeden doprava a druhý doľava. Takto tvoríme vždy dvojicu cípov z cesta, dookola. Prikryjeme a necháme kysnúť na linke cca 2-4 hodiny pri kváskovej verzii, 2 hodiny pri verzii z droždia.

    4. Potrieme žĺtkom a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme cca 40 minút, riadime sa skúsenosťami s rúrou doma.

    5. Pripravte si cukrový rozvar. Vo vode varte cukor až do úplného rozpustenia

    6. Po vybratí z rúry potrieme upečený koláč cukrovým rozvarom.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Nugátová hviezda z tvarohového cesta?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 150 g LM (alebo 40 g droždia)
  • 600 g hladká pšeničná múka
  • 150 g polohrubá múka
  • 310 g mlieko
  • 250 g tvaroh jemný vaničkový
  • 1 vajce
  • 150 g cukor
  • 120 g maslo

Cukrový rozvar

  • 150 g kryštálový cukor
  • 100 g voda

Plnka

  • Plnku si môžete zvoliť podľa chuti lekvár, lekvár s makom, nutela, nugátový krém, hustý puding ...