Postup
-
1. Pripravte si vopred plnku
Mak sparíme horúcim mliekom, dobre premiešame a pridáme ostatné suroviny, plnka musí byť roztierateľná, nie však riedka. Rozdelíme na štyri časti.
2. Pripravte si rozkvas zmiešaním uvedených surovín a nechajte nakvasiť na dvojnásobok asi 6-8 hodín pri kváskovej verzii, pri verzii z droždia asi 20 min.
3. Nakvasený rozkvas zmiešajte z ostatnými surovinami a mieste tak dlho, až sa odlepuje od dna nádoby a nechať nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to môže trvať 2 hodiny, pri verzii z kvásku 6-10 hodín podľa okolitej teploty.
4. Nakvasené cesto rozdelíme na päť častí a urobíme bochníčky, ktoré natenko vyvaľkáme do kruhu veľkosti tortovej formy. Na dno formy
položíme papier, naň jeden kruh cesta a natrieme plnkou, na potreté cesto položíme ďalšie cesto, natrieme plnkou a tak pokračujeme s ďalšími kruhmi cesta a plnkou. Navrch položíme holý kruh cesta. Do stredu dáme pohár a pritlačením označíme stred. Pohár necháme na mieste, aby sme pri rezaní nezarezali príliš ďaleko. Ostrým nožom cesto rozdelíme na osem častí (len po pohár). Potom každú časť prekrojíme na polovicu, čím vznikne 16 častí v kruhu. Do každej ruky chytíme cíp cesta ktoré sú vedľa seba a vytočíme ho smerom von od seba. Jeden doprava a druhý doľava. Takto otvoríme vždy dvojicu cípov z cesta, než dorobíme celý kruh. Okraje upravíme do kruhu, mierene nakysnú a zaguľatia sa. Okolo kvetu pripneme okraj formy. Prikryjeme a necháme kysnúť na linke cca 2-4 hodiny pri kváskovej verzii, 2 hodiny pri verzii z droždia.
5. Potrieme žĺtkom a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme cca 40 minút, riadime sa skúsenosťami s rúrou doma.
6. Po vybratí z rúry potrieme upečený koláč roztopeným maslom.
Návod na zapletenie nájdete aj na YouTube po zadaní názvu.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas
- 200g polohrubej múky
- 200g mlieka
- 1 PL kvásku, alebo 100 g LM (prípadne 20 g droždia)
Cesto
- Nakvasený rozkvas
- 400g polohrubej múky
- 3PL kryštálového cukru
- 1 dl mlieka
- 70g masla
- 2 žĺtky
- trochu citrónovej kôry
- štipka soli
Maková plnka
- 300g maku
- 3PL kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2PL slivkového lekváru
- 2 dl mlieka (najskôr menej, aby sa dala plnka roztierať)
- 2 PL rumu podľa chuti perníkové korenie, citrónová kôra
Plnka 2
- Nutela, alebo iná čokoládová nátierka