Zdielať recept

Okatý chlieb

Spracovanie:

  • Tangzhong: Zmiešajte 250 g vody a 50 g múky V hrnci za stáleho miešania zohrejeme na teplotu 70 St. C. a krátko miešajte a dávajte pozor, aby nevznikli hrudky. Takto pripravený tanghzong nechajte vychladnúť a použite do cesta.

    Kaša: dve hrste ovsených vločiek zalejte po vrch vodou zohriatou na 70 St. C. a nechajte vychladnúť.

    70 St.C. voda je zhruba taká, v ktorej dokážete udržať ponorený prst.

    Postup:

    1. Zmiešať múku s pivom, tangzhongom a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.
    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.
    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.
    4. Následne cesto 5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote
    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod. Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny a dajte piecť.
    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete. Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Okatý chlieb?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 300 g Manitoba alebo T650
  • 150 g špaldová
  • 70 g ražná celozrnná
  • 150 g pivo
  • 60 g Lievito Madre
  • 1,5 č.l. soli
  • 1 č.l. slad
  • 2 č.l. drvená, alebo celá rasca

Tangzhong:

  • 250 g vody
  • 50 g múky

Kaša:

  • dve hrste ovsených vločiek
  • voda