Zdielať recept

Olivová špaldová bageta

Postup:

  • Cesto má byť vláčne, nelepivé, nie príliš tuhé. Ak použijete iný typ múky , možno bude treba pridať múku alebo vodu, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Každá múka má inú savosť.

    Postup:

    Z uvedených surovín vypracujete vláčne nelepivé cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.

    Cesto preložíme do nádob, v ktorej bude finálne kysnúť a počas prvých dvoch hodín ho prekladáme každých 30-45 minút.

    Po uplynutí dvoch hodín máte tri možnosti:

    1. Necháte kysnúť pri izbovej teplote zhruba 9-10 hodín pokiaľ nezdvojnásobí objem

    2. Dáte kysnúť do chladničky, kde Vám cesto nakysne približne za dvojnásobný čas. Treba si ho sledovať, nakoľko každá chladnička má iné podmienky.

    To znamená, ak chcete piecť až na druhý deň večer, zamiesite večer predchádzajúci deň pred dňom pečenia.

    Môžete kombinovať chladničkové kysnutie a kysnutie pri izbovej teplote, kde si viete kysnutie prispôsobiť svojim potrebám.

    V každom prípade sa riaďte tým, že cesto musí zhruba zdvojnásobiť objem a dávajte pozor na to, že iná je doba kysnutia v lete a iná v zime.

    Po nakysnutí cesto rozdeľte na 2-4 rovnaké diely , podľa toho, ako veľké ich chcete mať. Vytvarujte a utiahnite bochníčky, tak, aby vznikol oválny tvar. Premiestnite na papier na pečenie, posypte múkou a nechajte zakryté finálne nakysnúť zhruba 3 hodiny.

    Pred pečením narežte stredom.

    Pečieme vo vopred vyhriatej rúre so záparou pri teplote 220 st.C. asi 10 a pri 200 st.c. asi 15 minút

    Nezabúdajte že každá rúra pečie inak a preto ich treba sledovať, aby mali tú správnu farbu.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Olivová špaldová bageta?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 75 g LM
  • 200g špaldovej hladkej múky
  • 200 pšeničnej chlebovej múky
  • 220 g vody
  • 10 g soli
  • 30 g masla
  • 1 čl. slad
  • 1 čl. med
  • 3-4 hrste čiernych olív