Postup:
-
Pripravte si nádobu na sporáku do ktorej dáte zovrieť vodu. Do druhej kovovej nádoby si pripravte bielka a prisypte k nim kryštálový cukor.
Nádobu umiestnite nad vodný kúpeľ a ihneď šľahajte metličkou, inak sa Vám bielka uvaria. Šľaháte pokiaľ sa Vám cukor úplne nerozpustí. Ako dlho záleží od toho, koľko máte bielkov. Mne to trvalo asi 10 minút. Či je cukor v bielkach už celkom rozpustený zistíte, keď si namočíte prst a medzi dvoma bruškami skúsite, či ešte cítite kryštáliky.
Keď máte cukor v bielkach rozšľahaný, prelejete zmes do nádoby od robota a vyšľaháte tuhý sneh. Pred koncom prisypete práškový cukor a ešte chvíľu šľahajte. Pena je vyšľahaná, keď po vytiahnutí metly Vám na nej zostáva penová špička. Nakoniec zľahka vareškou primiešajte nasekané orechy.
Penu rozdeľte na 4 časti na papiere na pečenie, rozotrite ju do kruhov
Vytvarované pláty dáte do vopred vyhriatej rúry na 10 min. na 110 stupňov a ďalej sušíte na 80 stupňov. (nikdy nie na vyššej teplote, inak ich nebudete mať takéto krásne biele)
Pláty sa sušia asi 3-4 hodiny, ak ich chcete dlhšie skladovať, musíte ich sušiť dlhšie, aby boli dokonale vysušené. Ak sa Vám papier na spodku aj napriek dlhému sušeniu lepí, nevadí, odlepte ho a dosušte ich opačne otočené lepkavou stranou nahor.
Usušené pláty striedavo naplňte plnkou a ozdobte ovocím. Tortu plňte najviac asi 2 hodiny pred podávaním, inak sa Vám rozmočí.
Želám Vám aby sa Vám vydarili.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny
- 10 bielkov
- 625 g kryštálového cukru
- 250 g práškového cukru
- 300-400 g nasekaných vlašských alebo pekanových orechov
- Alebo ak budete počítať podľa toho koľko máte bielkov, tak na jeden bielok (35g) pridajte 60 g kryštálového cukru a 25 g práškového cukru.
Plnka:
- 400 ml šľahačkovej smotany
- 500 g mascarpone
- 500 g malín
- Šľahačkovú smotanu spolu s mascarpone vyšľahajte do zhustnutia, pred koncom pridajte maliny a ešte spolu chvíľu šľahajte.