Orechové lístkové roládky

Poviem Vám, že som im ani pri mojom detoxe neodolala, najprv som chcela zjesť len polovičku z tej rozkrojenej, ale … no, čo už priznám sa, zjedla som dve ku káve len tak úplne bez výčitiek svedomia, lebo kto toto neochutnal nevie čo je láska na tanieri. Kto nevyskúša príde o veľa. 🙂 Možno sa Vám zdá postup komplikovaný, spracovanie cesta je podobné ako pri croissantoch, ale pri tomto pečive sa nemusíte vôbec snažiť o dokonalosť, oni totiž dokonalé sú :-)))

Postup:

  • Pripravte si tukové cesto. V robote vymieste maslo s múkou pokiaľ sa celkom nespoja. Cesto rozvaľkajte na štvorec asi 23x23 cm medzi dvoma papiermi na pečenie. Papiere si na všetkých stranách zložte dospodu, čím cesto uzatvoríte po krajoch a valčekom sa bude dať ľahko rozvaľkať do požadovaného tvaru.
    Tukové cesto dajte stuhnúť do chladničky cez noc.
    Ak robíte verziu z kvásku, kvások si pred pečením nakŕmte a nechajte ho zdvojnásobit. Môže to trvať asi 5-7 hodín podľa sily Vášho kvásku.
    Ak robíte verziu z droždia, urobte si kvások tak, že časť mlieka z receptu zohrejte, rozdrobte v ňom droždie, pridajte lyžičku cukru a nechajte 15 min. nakysnúť.
    Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné nelepivé cesto, ktoré sa odliepa od stien nádoby.
    Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať asi 8-10 hodín, pri verzii z droždia asi 2-3 hodiny. (záleží to od okolitej teploty a sily kvásku)
    Pripravte si plnku. Lieskovce v šupke dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 St.C. asi 15 minút. Musia začať hnednúť. Po upečení ich vysypte do utierky a zabalené ich dobre pomrvte v utierke. Takto sa zbavia šupiek.
    Olúpané lieskovce rozmixujte nahrubo tak, aby zostali aj menšie kúsky. Primiešajte bielko, cukor a škoricu a odložte v uzatvorenej nádobe.
    Nakysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s jednou stranou asi 25 cm a hrúbkou asi 0,5 - 1 cm.
    Maslové (tukove) cesto položte do stredu obdĺžnika a cesto z oboch strán preložte na tukové cesto a takto ho do cesta zabaľte. Pritlačte spoje a cesto rozvaľkajte na obdĺžnik.
    Obdĺžnik zložte na tri časti ako keď skladáte list do obálky. Zabaľte ho do fólie a dajte schladiť na 15 min. do mrazničky.
    Cesto vyberte a rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik hrubý asi 0,5-1 cm. Cesto zložte na 4 časti tak, že z oboch strán cesto zložíte smerom do stredu a ešte raz preložíte.
    Cesto dajte znovu stuhnúť na 15 min. do mrazničky.
    Cesto po vybratí rozvaľkajte na obdĺžnik asi 60x30 cm. Obdĺžnik natrite bohato plnkou a zrolujte. Uložte spojom nadol.
    Niťou narežte zo vzniknutej rolády asi 4 cm široké kúsky. V strede každého kúsku zatlačte zvrchu po celej dĺžke tupou časťou špachtle, alebo tupou časťou noža, alebo tenkým drievkom smerom dospodu. Tým sa z bokov roládky pekne otvoria. Pozor ale aby ste neprerezali vrchnú vrstvu, vtedy by sa Vám zdeformovali.
    Roládky ukladajte na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie a nechajte finálne nakysnúť. Pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny. Pri verzii z droždia 15-20 minút. (záleží to od okolitej teploty) Musia viditeľne zväčšiť objem.
    Po nakysnutí potrite vajíčkom rozšľahaným v troche mlieka a posypte nasekanými lieskovcami.
    Pečte vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 St.C asi 30 - 35 minút.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Orechové lístkové roládky?
Kliknutím vyberte

Na cesto:

  • 100 g LM (alebo 20 g droždia)
  • 500 g hladká pšeničná múka
  • 50 g cukor
  • 300 g mlieko
  • 1 vajce
  • 50 g maslo

Tukové cesto

  • 60 g hladkej pšeničnej múky
  • 250 g maslo

Plnka

  • 400 g nasekaných pražených lieskových orechov
  • 200 g tmavého cukru
  • 1 PL škorica
  • 2 vaječné bielky

Na dokončenie

  • Vajíčko rozšľahané v mlieku
  • Nasekané orechy