Postup:
-
Pripravte si tukové cesto. V robote vymieste maslo s múkou pokiaľ sa celkom nespoja. Cesto rozvaľkajte na štvorec asi 23x23 cm medzi dvoma papiermi na pečenie. Papiere si na všetkých stranách zložte dospodu, čím cesto uzatvoríte po krajoch a valčekom sa bude dať ľahko rozvaľkať do požadovaného tvaru.
Tukové cesto dajte stuhnúť do chladničky cez noc.
Ak robíte verziu z kvásku, kvások si pred pečením nakŕmte a nechajte ho zdvojnásobit. Môže to trvať asi 5-7 hodín podľa sily Vášho kvásku.
Ak robíte verziu z droždia, urobte si kvások tak, že časť mlieka z receptu zohrejte, rozdrobte v ňom droždie, pridajte lyžičku cukru a nechajte 15 min. nakysnúť.
Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné nelepivé cesto, ktoré sa odliepa od stien nádoby.
Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať asi 8-10 hodín, pri verzii z droždia asi 2-3 hodiny. (záleží to od okolitej teploty a sily kvásku)
Pripravte si plnku. Lieskovce v šupke dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 St.C. asi 15 minút. Musia začať hnednúť. Po upečení ich vysypte do utierky a zabalené ich dobre pomrvte v utierke. Takto sa zbavia šupiek.
Olúpané lieskovce rozmixujte nahrubo tak, aby zostali aj menšie kúsky. Primiešajte bielko, cukor a škoricu a odložte v uzatvorenej nádobe.
Nakysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s jednou stranou asi 25 cm a hrúbkou asi 0,5 - 1 cm.
Maslové (tukove) cesto položte do stredu obdĺžnika a cesto z oboch strán preložte na tukové cesto a takto ho do cesta zabaľte. Pritlačte spoje a cesto rozvaľkajte na obdĺžnik.
Obdĺžnik zložte na tri časti ako keď skladáte list do obálky. Zabaľte ho do fólie a dajte schladiť na 15 min. do mrazničky.
Cesto vyberte a rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik hrubý asi 0,5-1 cm. Cesto zložte na 4 časti tak, že z oboch strán cesto zložíte smerom do stredu a ešte raz preložíte.
Cesto dajte znovu stuhnúť na 15 min. do mrazničky.
Cesto po vybratí rozvaľkajte na obdĺžnik asi 60x30 cm. Obdĺžnik natrite bohato plnkou a zrolujte. Uložte spojom nadol.
Niťou narežte zo vzniknutej rolády asi 4 cm široké kúsky. V strede každého kúsku zatlačte zvrchu po celej dĺžke tupou časťou špachtle, alebo tupou časťou noža, alebo tenkým drievkom smerom dospodu. Tým sa z bokov roládky pekne otvoria. Pozor ale aby ste neprerezali vrchnú vrstvu, vtedy by sa Vám zdeformovali.
Roládky ukladajte na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie a nechajte finálne nakysnúť. Pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny. Pri verzii z droždia 15-20 minút. (záleží to od okolitej teploty) Musia viditeľne zväčšiť objem.
Po nakysnutí potrite vajíčkom rozšľahaným v troche mlieka a posypte nasekanými lieskovcami.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 St.C asi 30 - 35 minút.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Na cesto:
- 100 g LM (alebo 20 g droždia)
- 500 g hladká pšeničná múka
- 50 g cukor
- 300 g mlieko
- 1 vajce
- 50 g maslo
Tukové cesto
- 60 g hladkej pšeničnej múky
- 250 g maslo
Plnka
- 400 g nasekaných pražených lieskových orechov
- 200 g tmavého cukru
- 1 PL škorica
- 2 vaječné bielky
Na dokončenie
- Vajíčko rozšľahané v mlieku
- Nasekané orechy