Postup:
-
Rozkvas: 225 g hladká pšeničná múka, 225 g kvások (použila som LM, ktoré som rozmixovala vo vode. Ak použijete ražný, uberte zhruba 40 g vody). 225 g voda
Zarobiť a nechať zdvojnásobiť objem.
Do rozkvasu metličkou primiešať:
3 vajcia
500 ml. mlieka
2 lyžice cukru
štipka soli
80 g. roztopené vychladnuté maslo
250 g kyslá smotana
160 g múkyPalacinkové cesto nechajte ešte 4-6 hodín nakysnúť pri izbovej teplote, alebo cez noc v chladničke a potom 2 hodine vonku. V chladničke vydrží aj dva dni.
Z tejto dávky som urobila 15 veľkých palaciniek.
Pripravte si plnku do palaciniek a krém na zaliatie. Ja som palacinky natrela džemom a naplnila tvarohom rozmiešaným so žĺtkami, cukrom a vanilkovým pudingom.
Krém na zaliatie:
8 vajec
150 g práškového cukru
3 lyžice múky
750 ml mlieka
vanilka.Žltky vymiešajte s cukrom a múkou a primiešajte zohriate mlieko a vanilku (alebo vanilk. cukor) . Zmes priveďte k varu do zhustnutia.
Tortovú formu s priemerom 26 cm zospodu vymastite a položte na dno jednu palacinku. Ostatné palacinky naplňte štedro tvarohovou, alebo orechovou plnkou, džemom, alebo akoukoľvek plnkou, ktorú si zvolíte. Naplnené palacinky nakrájajte na špalíky, kraje som odkrojila a z jednej mi vyšli 3 ks. a na stojato ich uložte do formy. Zalejte krémom a dajte piecť na 180 stupňov do zhnednutia.
Vyšľahajte si sneh z bielkov a 80 g cukru a navrstvite ho na vrch torty. Vytvorte kopce, ktoré sa pekne pri pečení sfarbia. Ja som do snehu primiešala 4 lyžice nemletého maku. Dajte ďalej zapiecť do zhnednutia.
Nechajte vychladnúť a podávajte samotné, alebo s kopčekom šľahačky, ovocia, džemu, alebo s doma uvareným čerstvým kompótom ...
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 225 g hladká pšeničná múka
- 225 g kvások (použila som LM, ktoré som rozmixovala vo vode. Ak použijete ražný, uberte zhruba 40 g vody)
- 225 g voda
- (Zarobiť a nechať zdvojnásobiť objem.)
Do rozkvasu metličkou primiešať:
- 3 vajcia
- 500 ml. mlieka
- 2 lyžice cukru
- štipka soli
- 80 g. roztopené vychladnuté maslo
- 250 g kyslá smotana
- 160 g múky
Krém na zaliatie:
- 8 vajec
- 150 g práškového cukru
- 3 lyžice múky
- 750 ml mlieka
- vanilka