Zdielať recept

Panettone z droždia

Aby neboli nekváskujúci ukrátený o túto lahôdku, upiekla som Panettone aj z droždia.

 

Postup

  • Večer pred pečením si pripravte hrozienka 350 g tak, že ich 3x premyjete a namočíte na noc vo vode, alebo v rume.
    Pred pečením dve hodiny vytiahnite si z chladničky maslo a nechajte ho zmäknúť na izbovú teplotu.
    V miske si oddeľte žĺtka od bielkov
    Pripravte si kvások tak, že zmiešate suroviny a necháte nakysnúť asi 20 min.
    K nakysnutému kvásku primiešate ostatné suroviny ktoré patria do prvého cesta nasledovne:
    Zmiešajte vodu s kváskom a múkou, pridajte postupne na 3x žĺtka a taktiež postupne cukor. Maslo nakoniec, až budú zapracované všetky vajíčka.
    Prvé cesto:
    Vypracujte hladké cesto, ktoré si uložte do nádoby, kde budete môcť sledovať ako rastie. Cesto prikryte, aby neoschlo. Ja som použila plastovú klipovú krabicu na potraviny, kde som si označila koľko bolo cesta po zamiesení a nechala som ho narásť na 2-2,5 násobok. Trvalo to asi 2 hodiny.
    Druhé cesto:
    K prvému cestu pridajte múku a mieste asi 10 minút. Potom postupne pridávajte počas miesenia po tretinách striedavo vajíčka a cukor. Ďalšie pridať až sa pridané celkom vstrebú. Nakoniec pridať vanilku a soľ a začať postupne pridávať maslo. Tiež vždy pridať ďalšie až sa vstrebe.
    Keď máme cesto pekne vymiesené, a po natiahnutí oboma rukami nám vznikne netrhajúca sa blana, môžeme primiesiť hrozienka a kandizované ovocie.
    Cesto nechajte 20 min. odpočívať. Po 10 min. ho preložte
    Po prekladaní cesto vyklopíme na pracovnú dosku. Rozdeľte na diely. Mierne poprekladajte každý diel a nechajte odpočívať asi 20 minút. Utiahnite do malého bochníka, a ten vložte do formy vypuklým nahor. Ja som mala formy 14x9 cm a dávala som do nich 590 g cesta. Cesta by malo byť niečo vyše 1/3 formy.
    Takto ich nechajte kysnúť asi 2 hodiny, cesto musí nakysnúť asi 2 cm od vrchného okraja. Nakysnuté Panettonky by mali byť trasľavé, keď nimi pohýbete. Ak sa Vám zdá, že sa nehýbu pri kysnutí, je možné, že máte doma príliš chladno, nahrejte rúru na 30 St. a dajte ich dokysnúť tam.
    Pred pečením rúru si vyhrejte na 175 St. C.
    Po nakysnutí jemne žiletkou na vrchu rozrežte krížik, potrite bielkom, posypte cukrom a cukrovými granulami, albo mandľovými lupienkami a dajte piecť do vyhriatej rúry.
    Pečte zhruba 40 – 45 minút. (veľké Panettone aj dlhšie)
    Po vytiahnutí napichajte špajdle, alebo ihly na špízy a zaveste dolu hlavou. Môžete na to použiť napríklad sušiak na prádlo, alebo ich môžete dolu hlavou uložiť aj na hrniec tak, že špajdle, alebo iné tyčky držia na okrajoch hrnca.
    Nechajte vychladnúť niekoľko hodín, najlepšie do druhého dňa.
    Aj keď je pravda, že originál Panettone je práve s hrozienkami a kandizovaným ovocím, ak máte chuť na inú verziu, napríklad s čokoládou, kľudne vyskúšajte. Nezabúdajte, že ak by ste pridávali kakao do cesta, treba pridať aj trochu vody.
    Ak chcete Panettone potrieť krustou, urobte si ju tak, že zmiešate 150 gr. mandľová múka, 240 g práškový cukor, 90 g zemiakový škrob, 150 g bielka, ak je hustá, pridajte bielka, ak riedka, naopak pridajte trochu škrobu a múky. Záleží to od veľkosti Vašich vajíčok. Konzistenciu má mať takú, aby sa dala natrieť na Panettone, ale aby nestekala a tiež nemôže byť veľmi hustá, aby nevytvorila hrubú vrstvu. Nanášať ju môžete pomocou cukrárenského vrecka. Krustu naneste hneď po vložení do košíčka a pred pečením posypte práškovým cukrom.
    Podľa mojich skúseností môžete dať toto množstvo cesta do rôznych formičiek:
    veľkosti sú uvedené Šírka x Výška = 18x11 - 1100 g cesta, 11x10 - 460 g cesta, 10x9 - 240 g cesta, 14x10 - 580 g cesta, 23x7 - 1200 g cesta, 18x11 - 1200 g cesta, 15x10 590 g cesta.
    Dobrú chuť želá
    Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Panettone z droždia?
Kliknutím vyberte

Kvások

  • 40 g čerstvé droždie
  • 100 g múky
  • 100 g vody

1. cesto

  • Kvások
  • Múka: 650 g silná pšeničná múka najlepšie Manitoba, alebo špaldová Pernerka
  • Cukor: 160 g
  • voda 230 g
  • vaječné žĺtka: 140 g
  • Maslo: 200 g

Druhé cesto:

  • 180 g silná pšeničná múka najlepšie Manitoba
  • Cukor: 150 g
  • Vaječné žĺtka: 150 g
  • Maslo 200 g
  • Sladenka 1 č.l.
  • Soľ 1/2 č.l.
  • 300 g Hrozienka
  • 300 g Kandizované ovocie (najlepšie pomaranč, citrón a mandarínka, ale môže byť aj mix)
  • Vanilka
  • Ak namiesto Hrozienok a kandizovaného ovocia dávate do Panettone čokoládu, pridajte o 10% žĺtok aj 10% vody viac.