Zdielať recept

Päťzrnkové žemličky

Tieto španielske žemličky môžete robiť na sladko i na slano podľa toho istého receptu. Sú nádherne ozdobené piatimi druhmi zrniek.

Asi 8 hodín pred pečením si nakŕmime kvások. Keď dosiahne maximum, je pripravený na pečenie.

Postup:

  • 1. Zmiešať všetky suroviny 10 min na pomalých otáčkach a 5 min na rýchlych
    2. Nechať cesto nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem
    3. Po nakysnutí rozdeliť na 5 rovnakých častí.
    4. Každú časť poprekladať a vytvarovať bochník. Pekne ho utiahnuť ako okrúhly chlieb pred vložením do ošatky.
    5. Na plech si pripraviť papierovú utierku v troch vrstvách, naliať na ňu vodu tak, aby bola asi 1 mm nad utierkou.
    6. Každý bochník otočiť a namočiť najprv na pripravenom plechu do vody a potom každý do iného druhu zrniek.
    7. Bochníky do kríža rozkrojiť ostrým nožom každý na 4 časti.
    8. Jednotlivé časti z každého druhu posypu pospájať do kruhu, alebo pozdĺžne.
    9. Nechať finálne nakysnúť 1-2 hodiny. Treba, aby mali dvojnásobný objem ako na začiatku finálneho kysnutia
    10. Piecť na 225 st. so záparou 20 min, a na 190 st. 10 min. Pečenie možno skrátiť, podľa seba.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Päťzrnkové žemličky?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • 300 g kvások (LM, alebo pšeničný, ražný )
  • 1000 g pšeničná múka
  • 550 ml mlieko
  • 18 g soľ
  • 2 lyžice majolky
  • 100 g cukor
  • lyžica sladenky
  • 50 g maslo

Na posyp:

  • 5 druhov zrniek. Ja som použila čierny sezam, hnedé ľanové, zlaté ľanové, ovsené vločky, dyňové