Postup:
-
1. Zmiešať všetky suroviny 10 min na pomalých otáčkach a 5 min na rýchlych
2. Nechať cesto nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem
3. Po nakysnutí rozdeliť na 5 rovnakých častí.
4. Každú časť poprekladať a vytvarovať bochník. Pekne ho utiahnuť ako okrúhly chlieb pred vložením do ošatky.
5. Na plech si pripraviť papierovú utierku v troch vrstvách, naliať na ňu vodu tak, aby bola asi 1 mm nad utierkou.
6. Každý bochník otočiť a namočiť najprv na pripravenom plechu do vody a potom každý do iného druhu zrniek.
7. Bochníky do kríža rozkrojiť ostrým nožom každý na 4 časti.
8. Jednotlivé časti z každého druhu posypu pospájať do kruhu, alebo pozdĺžne.
9. Nechať finálne nakysnúť 1-2 hodiny. Treba, aby mali dvojnásobný objem ako na začiatku finálneho kysnutia
10. Piecť na 225 st. so záparou 20 min, a na 190 st. 10 min. Pečenie možno skrátiť, podľa seba.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Ingrediencie
- 300 g kvások (LM, alebo pšeničný, ražný )
- 1000 g pšeničná múka
- 550 ml mlieko
- 18 g soľ
- 2 lyžice majolky
- 100 g cukor
- lyžica sladenky
- 50 g maslo
Na posyp:
- 5 druhov zrniek. Ja som použila čierny sezam, hnedé ľanové, zlaté ľanové, ovsené vločky, dyňové