Perníčky ako z Pardubíc

Pardubické perníčky určite každý pozná. Ako deti sme ich zbožňovali. My sme poznali jednoduchú podobu perníčkov zlepovaných lekvárom a poliatych čokoládou. Ale Pardubické perníkové cesto sa často vykrajuje do rôznych tvarov a zdobí sa cukrovými polevami bez lepenia. Zdobené perníky sú tradičným Vianočným pečivom. Aj dnes nájdete v obchodoch priemyselne vyrábané “Pardubické” perníky – dva pláty cesta zlepené lekvárom a poliate čokoládou.
Viete, že, každý rok sa na zámku v Pardubiciach konajú slávnosti perníku, ktoré si užíva celé mesto? Tam sa určite raz chcem dostať. V meste teraz pečú zdobený perník štyri firmy, piata vyrába perníky plnené.
Receptov na perník existuje viacero, na ten pravý pardubický perník je recept tajný. Takže ak Vám niekto bude tvrdiť, že má recept na pravé Pardubické perníky, neverte mu. Základ tvorí med, múka, kypridlo, vajce, korenie ako badyán, klinčeky a predovšetkým čierne korenie, po česky pepř.
Pôvodne sa totiž táto dobrota volala podľa neho „peprník“, až skrátením názvu vznikol perník. Rozvaľkané cesto sa natlačí do formy vysypanej múkou, obtlačok sa vyklopí, oreže nožíkom, opatrne položí na plech a pečie pri miernej teplote 150 °C tri hodiny.
Niekedy sa zdobí farebnými polevami. V múzeu perníku môžete obdivovať viac ako tisíc rôznych vzorov tejto sladkej medovej pochúťky, vrátane celej perníkovej dediny a veľkej perníkovej chalúpky, ktorá je zariadená nábytkom z perníku. Ten, kto si tu kúpi perníkový domček, dostane ho aj s číslom popisným a výpisom z katastra perníkových nehnuteľností.
Pardubický perník je chránený certifikátom Európskej únie a musí byť vyrobený skutočne v Pardubiciach. A keďže naše perníčky sú vyrobené na Slovensku, nazvime si ich Perníčky ako Pardubické.
Sú trochu zdĺhavejšie na prípravu, ale stojí to za to.

Postup

  • Prvý si pripravíte sirup, ktorý necháte pri izbovej teplote stáť do druhého dňa. Privediete do varu a za stáleho miešania povaríte asi 5 min. spolu suroviny

    Sirup a všetky suroviny na plnku zmiešajte a v prípade potreby rozrieďte vodou, alebo ovocným sirupom
    Zo surovín vymieste kompaktnú hmotu, zabaľte a dajte oddychovať do chladničky minimálne na 24 hod., ideálne niekoľko dní.
    Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 0,5 - 1 cm a vykrajujte tvary podľa želania. Ako dlho sa pečú závisí od hrúbky perníckov.
    Čas sa pohybuje okolo 10 min. Pečte na 160 St.
    Upečené perníčky nechajte vychladnúť na plechu a až po vychladnutí zlepte po dva lekvárom, alebo plnkou a polejte čokoládou
    Ja som na skúšku použila múku Aida 3.3

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Perníčky ako z Pardubíc?
Kliknutím vyberte

sirup

  • 500 g kryštálový cukor
  • 250 g voda
  • 1 čl soda bicarbona

Cesto

  • Vychladnutý sirup
  • 1100 g hladká pšeničná múka
  • 210 g med
  • 60 g džem
  • 4 žĺtka
  • 1/2 balíčka Salajka
  • 1/2 balíčka prášok do pečiva
  • 1 PL perníkové korenie
  • 1/2 čl mletý badián
  • 1/2 čl čierne mleté korenie (musí byť)

Plnka

  • Pár kusov rozomletých perníkov
  • 500 g orechov
  • 500 g lekvár
  • 5 dcl rum
  • Voda, alebo ovocný sirup podľa potreby