Zdielať recept

Pita Bread

Tí ktorí ma poznajú vedia, že veľmi často chodím na Cyprus. V týchto krajinách je Pita bread základom každého Meze, ako oni nazývajú predjedlá. A teda ich predjedlá sú tak bohaté, že často stačia aj tie a človek je najedený :-). Pita bread sa je plnený, alebo sa len tak zakusuje k šalátom, k halloumi syru, alebo rybe. Upiekla som ho zámerne bledší, lebo je veľmi chutný, keď sa tesne pred podávaním dá zapiecť, alebo sa stlačí a opečie v hriankovači. Nebojte, nič sa mu nestane a bude oveľa chutnejší. Dá sa ale jesť aj takto bez akejkoľvek ďalšej úpravy.

Kto chce, môže si ho dať upečený zamraziť, po vybratí z mrazničky ho tak isto refreshnite takým istým spôsobom a bude ako práve vytiahnutý z rúry.

Postup:

  • 1. Vymieste kompaktné nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok.

    2. Nakysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku na krájanie a rozdeľte na rovnakých 10-12 dielov, vytvarujte bochníky, ktoré nechajte 20 minút zakryté odpočívať.

    3. Bochníčky rozvaľkajte na kruh o hrúbke asi 4 mm.

    4. Uložte na papier na pečenie a nechajte prikryté finálne nakysnúť 2 hodiny.

    5. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 220 St.C. pokiaľ sa nenafúknu (môže to byť asi 10-15 minút) a potom ešte asi 3 minúty pokiaľ mierne nezmenia farbu.

    6. Nechajte vychladnúť na mriežke.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

23. júla 2025
“Tento recept jsem dělala nejprve z poloviční dávky, ale podruhé už z celé. Nemělo cenu péct jen 5 pita chlebů ;o) Je mi záhadou, jakým kouzlem k tomu dojde, ale opravdu se z těch placek, co strčíte do trouby, stanou nafouknuté balóny. A je radost je plnit.”
Eva Fialová

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Pita Bread?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g kvásku + 100 g pšeničnej hladkej múky + 100 g vody
  • nechajte nakysnúť aby zdvojnásobil objem a použite do cesta nižšie

Cesto:

  • 300 g Nakysnutý rozkvas
  • 520 g chlebovej pšeničnej múky
  • 220 g vody
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 č.l. soli