Zdielať recept

Plnené šišky

Postup:

  • Deň vopred si pripravte náplň podľa výberu:

    Jahodová, malinová, čučoriedková

    1. rozmixovať 300 g ovocia, prelejte do stredne veľkého hrnca, pridajte 50 g čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy a 50 g čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy a previesť varom.

    2. V miske zmiešať 1 vaječný žĺtok, 50 g cukru, 20 g kukuričný škrob, 20 g hladkú múku

    3. Do zmesi z kroku 2 vlejte horúcu zmes z kroku 1 a dobre premiešajte, aby vznikol hustý puding. Dajte ešte prevrieť do hrnca za stáleho miešania na 1-2 minúty. Na povrch pudingu položte potravinovú fóliu tak, aby sa po celej ploche dotýkala pudingu, aby neoschol. Celé nechajte úplne vychladnúť.

    4. Vyšľahajte šľahačku a zľahka primiešajte do vychladnutého pudingu.

    Jablková, marhuľová, či akékoľvek ovocie, ktoré je doma:

    1. Na kúsky nakrájať 300 g ovocia , podusiť na masle do mäkka. Všetko rozmixovať . Preliať do stredne veľkého hrnca, pridať citrónovú a pomarančovú šťavu a ďalej pokračovať ako pri jahodovej náplni krokom 2, 3 a 4

    Čokoládová:

    1. v 50 g masla rozpustiť 200 g tmavej čokolády. primiešať nastrúhanú pomarančovú kôru, nechajte vychladnúť a zľahka primiešajte vyšľahanú šľahačku.

    Dopoludnia (v lete okolo obeda) si pripravíme si rozkvas a necháme vykvasiť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Závisí od okolitej teploty, môže to trvať 4-12 hodín.

    Cesto:

    Pridajte všetky ostatné suroviny okrem masla. Mieste 5 minút a nechajte 15-20 minút odpočívať.

    Primiešajte zmäknuté maslo. Cesto mieste 10 minút do hladka. Nechajte nakysnúť 3-4 hodiny na dvojnásobok, dajte do plastovej nádoby a na noc do chladničky do rána.

    Ráno vyformujte 12 ks guliek, ktoré uložte na papier na pečenie, ktorý predtým pomúčite a nechajte ešte nakysnúť zakryté potravinovou fóliou pri izbovej teplote 3-7 hodín pokiaľ sa nezväčšia na dvojnásobok. Dobré je ich trochu naolejovať, aby sa neprilepili o fóliu, ktorou ich zakryjete.

    Keď šišky narastú zhruba na dvojnásobok, vysmážajte ich z obidvoch strán v oleji, ktorý ma približne teplotu 180 st.C. z každej strany približne 3 minúty, po vysmažení ich premiestnite do nádoby vystlanej papierovou utierkou, aby vypila prebytočný tuk.

    Šišky nechajte vychladnúť a po vychladnutí naplňte pripraveným krémom a ovocím.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Plnené šišky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g Manitoby alebo hladkej pšeničnej múky
  • 50 g. Lievito madre
  • 1 lyžička sledenky alebo medu
  • 50 g. vody
  • Zmiešajte suroviny a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Použite ďalej do cesta

Suroviny:

  • 500 g Manitoby
  • Rozkvas
  • 3 vajcia
  • 100 g hnedého cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 10 g soli
  • 110 g mlieka
  • vanilkový cukor
  • citrónová kôra z jedného citróna
  • 125 g masla

Náplň:

  • 300 g vami vybrané ovocie
  • 1 veľký vaječný žĺtok (alebo dva malé)
  • 50 g cukor
  • 20 g kukuričný škrob
  • 20 g hladká múka
  • 40 ml čerstvo vylisovaná pomarančová šťava
  • 40 ml čerstvo vylisovaná citrónová šťava
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • stužovač šľahačky (môže aj nemusí byť)