Zdielať recept

Poctivý makový závin

Recept je na dva záviny

Postup:

  • 1. Zmiešať mlieko s múkou a nechať prikryté oddychovať a prebehnúť autolýzu 20 min.
    2. Primiešať rozkvas a nechať prikryté oddychovať a prebehnúť fermentolýzu 30 min.
    3. Pridať ostatné suroviny a vymiesiť kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
    4. Cesto nechať nakysnúť na dvojnásobok asi 8-10 hodín (v lete to môže byť aj menej)
    5. Po nakysnutí cesto rozdeliť na dve časti, každú rozvaľkať, natrieť makovou náplňou a zrolovať.
    6. Nechať finálne nakysnúť 2-3 hodiny
    7. Po nakysnutí piecť pri teplote 220 St.C. so záparou 10 minút a na 180 St.C. bez zápary ďalších 30 minút.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

2. júna 2020
“Výborný! Môj prvý makovník a ešte kváskový. Lepšie raňajky si neviem predstaviť, nešli sme sa ho dojesť. Ďakujem za inšpiráciu :-)”
Zuzana
2. júna 2020
“Ked som zbadala fotku makovnika neodolala som musela som aj ja upiect a podla vasho receptu sa vydaril je úzasný dakujem”
Mirka

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Poctivý makový závin?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g Lievita Madre, alebo ražného kvásku, 100 g pšeničnej hladkej múky, 100 g vody.
  • Zmiešať suroviny a nechať nakvasiť na dvojnásobok. Použiť ďalej do cesta

Suroviny:

  • 300 g nakvasený rozkvas
  • 500 g špaldová hladká múka
  • 210 g mlieko
  • 1 vajce
  • 100 g cukru
  • 100 g masti, alebo masla
  • Citrónová kôra
  • Štipka soli

Náplň

  • 500 g mletý mak
  • 200 g kryštálový cukor
  • citrónová kôra
  • 200 ml mlieko
  • 100 g maslo
  • V 2/3 mlieka roztopte maslo a priveďte do varu. Prisypte cukor, mak a citrónovú kôru. Ak je plnka príliš hustá, prilejte ešte zvyšné mlieko. Pamätajte, ak bude príliš riedka, závin sa Vám môže prasknúť. Nechajte vychladnúť a plňte do závinu.