Postup:
-
1. Zmiešať mlieko s múkou a nechať prikryté oddychovať a prebehnúť autolýzu 20 min.
2. Primiešať rozkvas a nechať prikryté oddychovať a prebehnúť fermentolýzu 30 min.
3. Pridať ostatné suroviny a vymiesiť kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
4. Cesto nechať nakysnúť na dvojnásobok asi 8-10 hodín (v lete to môže byť aj menej)
5. Po nakysnutí cesto rozdeliť na dve časti, každú rozvaľkať, natrieť makovou náplňou a zrolovať.
6. Nechať finálne nakysnúť 2-3 hodiny
7. Po nakysnutí piecť pri teplote 220 St.C. so záparou 10 minút a na 180 St.C. bez zápary ďalších 30 minút.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
“Výborný! Môj prvý makovník a ešte kváskový. Lepšie raňajky si neviem predstaviť, nešli sme sa ho dojesť. Ďakujem za inšpiráciu :-)”
“Ked som zbadala fotku makovnika neodolala som musela som aj ja upiect a podla vasho receptu sa vydaril je úzasný dakujem”
Rozkvas:
- 100 g Lievita Madre, alebo ražného kvásku, 100 g pšeničnej hladkej múky, 100 g vody.
- Zmiešať suroviny a nechať nakvasiť na dvojnásobok. Použiť ďalej do cesta
Suroviny:
- 300 g nakvasený rozkvas
- 500 g špaldová hladká múka
- 210 g mlieko
- 1 vajce
- 100 g cukru
- 100 g masti, alebo masla
- Citrónová kôra
- Štipka soli
Náplň
- 500 g mletý mak
- 200 g kryštálový cukor
- citrónová kôra
- 200 ml mlieko
- 100 g maslo
- V 2/3 mlieka roztopte maslo a priveďte do varu. Prisypte cukor, mak a citrónovú kôru. Ak je plnka príliš hustá, prilejte ešte zvyšné mlieko. Pamätajte, ak bude príliš riedka, závin sa Vám môže prasknúť. Nechajte vychladnúť a plňte do závinu.