Zdielať recept

Podpecník, Posúch, Báleš

V každom kraji tomu hovoria inak. U nás v Trnave sa tomu hovorí Báleš. Aj keď je pravda, že do Báleša nejde tak veľa surovín na vrch, skôr sa naňho dáva len smotana a cibuľka, môžete si ho urobiť podľa svojich predstáv na čo máte chuť. Ja som ho robila so smotanou, bryndzou a slaninkou a cibuľkou na vrch.

Postup:

  • 1. Z cesta a kvásku vypracujte kompaktné cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok. Môže to trvať 8-10 hodín
    2. Pripravte si plnku zmiešaním kyslej smotany, bryndze a roztlačeného cesnaku.
    3. Nakysnuté cesto preneste na plech, ktorý ste predtým vymastili a vysypali múkou. Jemne ho roztiahnite po celej ploche. Prstami porobte jamky, aby sa plnka vsiakla pekne do cesta. Ja som použila plech o veľkosti 40x28 cm
    4. Na vrch naneste smotanovo-bryndzovú plnku, posypte nadrobno nakrájanou slaninkou a na kolieska nakrájanou cibuľou. Na vrch natrhajte bylinky.
    5. Nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny
    6. Pred pečením postriekajte olivovým olejom po celej ploche aj po krajoch.
    7. Pečte pri teplote 200 St.C asi 20 minút a pri teplote 180 St.C. ďalších 20 minút. Dávajte pozor, každá rúra pečie inak.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Podpecník, Posúch, Báleš?
Kliknutím vyberte

Kvásková verzia:

  • 150 g LM deň vopred nakŕmeného
  • 450 g Špaldovej hladkej múky
  • 50 g špaldovej celozrnnej múky
  • 40 g olivového oleja
  • 1 PL soli
  • 380 g vody

Na náplň:

  • 500 ml kyslej smotany
  • 250 g bryndze
  • 200 g slaninky
  • 2 veľké cibule
  • 8 strúčikov cesnaku

Na vrch:

  • Zmes byliniek (tymian, oregano, rozmarín, pažítka)
  • Olivový olej