Postup:
-
Na potretie:
Uvarte si v 10 PL vody 10 PL medu a 10 PL kryštálového cukru. varte na pomalom ohni zhruba 10-15 min. Nechajte mierne vychladnúť
Na posypanie:
kôra zo 4 pomarančov, alebo citrónov, zmiešať s kryštálovým cukrom v pomere cukor: kôra 2:1
Vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
Nechajte nakysnúť než zdvojnásobí objem, rozdeľte na bochníky po 450 g, utiahnite ich a ozdobte pásikmi cesta. Cesto, ktoré Vám zostane rozvaľkajte na obdĺžnik a vyrežte pásy široké asi 1,5 cm. Do kríža z vrchu nimi ozdobte bochníky, treba aby boli dlhšie, a konce zasuňte pod bochník dospodu. Cesto bude kysnúť, ak by boli krátke, nebudú po spodok bochníka.
Bochníky nechajte nakysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny.
Pečte na 180 st. C. 25 - 30 minút.
Po vybratí z rúry nechajte trochu vychladnúť a bohato potrite medovou polevou a obaľte rukami v pomarančovo-cukrovej posýpke tak, že budete bochníky potierať rukami posýpkou. Je veľmi dobrá, tak sa snažte čo najviac. Ak Vám zostali nejaké neposypané miesta, kde sa pomarančová posýpka neprichytila, potrite znovu medom a znovu posýpkou.
Dobrú chuť želá Petronella Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 150 g vody, 150 g pšeničnej hladkej múky, 150 g LM
- Necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem
Cesto:
- Hotový rozkvas
- 1000 g manitoba 0
- 1000 g Manitoba 00
- 600 g voda
- 20 g soľ
- 1 PL Sladenka
- 200 g maslo
- 350 g šľahačková smotana
- 150 g vaječný likér
- 150 g cukor
Na potretie:
- 10 PL vody
- 10 PL medu
- 10 PL kryštálového cukru
Na posypanie:
- kôra zo 4 pomarančov, alebo citrónov
- kryštálový cukor v pomere cukor : kôra 2:1