Postup:
-
Rozkvas necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 5-8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.
Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
Cesto upletieme podľa požadovaného tvaru. Tento veniec nájdete aj tu:
https://www.youtube.com/watch?v=iK4oam6ar-8
Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny
Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom
Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.
Po upečení potrite cukrovým rozvarom a posypte cukrom zmiešaným s pomarančovou kôrou.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 100 g LM
- 100 g pomarančová šťava
- 100 g Manitoba 0, alebo hladká pšeničná chlebová múka
Cesto:
- Hotový rozkvas
- 650 g pšeničnej hladkej múky
- 2 žĺtka (bielka na potretie)
- 250 g šľahačková smotana
- 125 g vody
- 30 g oleja
- 5 PL cukor
- 2x vanilkový cukor, alebo vanilka
- kôra z citróna
- kôra z dvoch pomarančov
- štipka soli
Na potretie:
- Cukrový rozvar zo 100 ml vody a 150 g cukru. Zmiešajte a zahrievajte až do úplného rozpustenia cukru.
Na posyp:
- Kôra z 1-2 veľkých pomarančov,
- 100 g kryštálový cukor