Postup:
-
Z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nám odliepa od nádoby. V hnetači hnetieme 10-15 min. Ručne 15-20 min. Keď je cesto vláčne a odliepa sa od nádoby, dáme ho nakysnúť, aby zdvojnásobilo objem. Trvá to pri izbovej teplote asi 8 hodín.
Nakysnuté cesto dáme na dosku, rozdelíme na 5 dielov, z ktorých vytvarujeme bochníčky, ktoré utiahneme a necháme pod utierkou oddychovať 20 min.
Jeden bochníček rozvaľkáme do kruhu s priemerom 25-30 cm, natrieme ho masťou, v ktorej sme si rozrobili cesnak a osolili (alebo bez cesnaku), môžeme posypať syrom, alebo inými prísadami, a znovu zakryjeme ďalším rozvaľkaným kruhom, ktorý znovu potrieme masťou. Takto navrstvíme všetkých 5 kruhov. Vrchný nepotierame.
Dáme do chladničky na 30-60 min. stuhnúť
Po vybratí rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a rozkrájame na 16 rovnakých dielov, ktoré zvinieme do tvaru rožteka od širšej časti k užšej.
Necháme finálne nakysnúť 2 hodiny, potrieme vajíčkom, posypeme zrnkami, rascou, alebo hrubozrnnou soľou.
Pečieme vo vyhriatej rúre so záparou pri teplote 200 st. C. 20 minút. Treba si to sledovať, ak Vám rúra pečie silnejšie, treba ubrať stupne.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 150 g LM, alebo 1,5 lyžice ražného kvásku
- 600 g Hladkej pšeničnej múky
- 220 g voda
- 2 PL Majolka
- 1 PL soli
- 1 vajíčko
- 100 g jogurtu
Na preklad:
- masť (bravčová, husacia, alebo kačacia)
- cesnak
- soľ
Na záver:
- vajíčka na potretie
- zrnká na posypanie
- hrubozrnná soľ