Zdielať recept

Prekladané kardamónové rožteky

Večer pred miesením si pripravte rozkvas z 100 g pšeničnej hladkej múky +100 g LM + 100 g vody. Nechajte ho nakysnúť asi 8 hodín. Musí zdvojnásobiť objem, nesmie ale byť prepadnutý.

Postup:

  • 1. Z týchto surovín si vymieste cesto, ktoré sa musí úplne odliepať od dna misy. Maslo pridávajte až po spojení všetkých suroví. Celkový čas miesenia je asi 25 minút.
    2. Cesto nechajte vykysnúť o ½ pôvodného objemu. Preto nie dvojnásobok, lebo s ním budete ešte dlhšie pracovať a cesto stále kysne i pri práci s nim.
    3. Roztopte 360 g masla, a nechajte ho pri izbovej teplote stuhnúť.
    4. Po nakysnutí si cesto premiestnite na pracovnú dosku a rozdeľte na 10 rovnakých dielov, mali by Vám vyjsť zhruba 150 g diely. Urobte si bochníčky, poprekladajte, utiahnite a nechajte odpočinúť asi 10 minút, aby povolili a ľahšie sa vaľkali.
    5. Bochníčky si po jednom vyvaľkajte na štvorec hrubý asi 0,5 cm.
    6. Každý vyvaľkaný štvorec z vrchu natrite vrstvou roztopeného masla, ktoré ste na začiatku nechali vychladnúť tak, aby cesto nepresvitalo. (Ak neviete koľko, tak na jeden štvorec použite asi 40 g masla. ) Takto vrstvite na seba všetkých 10 štvorcov. Posledný nenatierate.
    7. Ak máte čas, dajte takto navrstvené štvorce stuhnúť do chladničky na 2 hodiny. Ak nie, pokračujte hneď ďalej.
    8. Navrstvené štvorce rozvaľkajte. Dávajte pozor, aby ste mali cesto dobre podsypané múkou, musí sa stále pohybovať, inak sa môže stať, že sa prilepí o dosku a roztrhá. Kontrolujte si to v priebehu vaľkania podsýpajte. Vaľkajte od stredu na jednu a druhú stranu, tak, aby Vám vznikol obdĺžnik, ktorý poskladajte na tri časti a dajte chladiť najlepšie do mrazničky na pol hodinu, ak nemáte miesto, postačí i chladnička, ale tam musí byť dve hodiny. Po chladení cesto vyberte, rozvaľkajte na obdĺžnik široký 25 cm a hrubý 1 cm. Z tohto obdĺžnika si povyrezávajte trojuholníky, ktoré natrite kardamónovou plnkou.
    9. Plnku si pripravte tak, že si dajte roztopiť 200 g masla, do ktorého zamiešajte 2 polievkové lyžice škorice, 100 g cukru a dve polievkové lyžice kardamónu. Touto plnkou potrite vykrojené trojuholníky, a zaviňte ich od širšej strany k špicu. Pri stáčaní ich trochu uťahujte tak, že si potiahnete špic a tým budú pevnejšie stočené.
    10. Stočené rožteky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny. (čas je orientačný, záleží od teploty v miestnosti. Ja som mala 21 St.C.)
    11. Po nakysnutí pečte vo vopred vyhriatej rúre na 185 St.C asi 25 minút do zlatova.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Prekladané kardamónové rožteky?
Kliknutím vyberte

Na cesto použijeme:

  • 300 g rozkvas
  • 100 g cukor (môže byť aj menej)
  • 700 g pšeničná hladká múka
  • 340 g mlieko
  • 50 g maslo
  • 8 g soli