Prevrátené karamelové osie hniezda

Po zverejnení týchto osích hniezd na sociálnych sieťach v story ste ma zavalili žiadosťami o recept. Tak Vám ho prioritne spisujem, aby ste si ich mohli čo najskôr upiecť. Verím, že každý kto ich vyskúša si ich zamiluje. A ak chcete odľahčenú letnú verziu, podávajte ich s kopčekom zmrzliny, alebo šľahačky.

Postup:

  • Ak robíte verziu z droždia, z časti mlieka z receptu, lyžičky cukru a droždia si urobte kvások. Z kvásku, alebo LM a ostatných uvedených surovín vypracujte hladké nelepivé pevné cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny. Pri verzii z kvásku to trvá asi 6-10 hodín, záleží od okolitej teploty a sily kvásku.

    Medzitým si pripravte plnku. Vyšľahajte maslo s cukrom a postupne prišľahajte smotanu a múku a primiešajte ostatné suroviny.
    Keď je cesto takmer nakysnuté, urobte si karamel. Do hlbšej panvice, alebo plytkého hrnca so širším dnom nasypte cukor a polejte ho vodou a premiešajte len raz. Nechajte ho na strednej teplote celkom rozpustiť. V malom hrnčeku si rozpustite maslo v mlieku a za stáleho miešania prilievajte do rozpusteného karamelu. Dajte pozor, aby ste sa neoparili, zo začiatku začne karamel syčať. Ak máte chuť, pridajte lyžičku soli a budete mať slaný karamel.
    Hotový karamel vylejte na plech, ktorý ste si vystlali papierom na pečenie. Ja som použila plech (formu na koláč) o veľkosti 36x24. Na karamel nasypte pekanové, alebo vlašské orechy. Časť z nich predtým nasekajte.
    Nechajte vychladnúť. (nebojte sa ak stuhne, pri pečení sa znovu roztopí.)
    Nakysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik asi 1-1,5 cm hrubý a natrite plnkou. Natretý plát cesta zrolujte ako na roládu a nakrájajte na 12 rovnakých kúskov. Tie ukladajte na karamel s orechmi.
    Nechajte finálne nakysnúť. Pri verzii z droždia asi 15 min., pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny, Záleží od okolitej teploty a sily kvásku.
    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 35-40 minút. Treba ich posledných 5 min. sledovať, aby sa nepripálili.
    Hneď po upečení prikryte plech doskou, táckou, alebo niečim na čo plech prevrátite a osie hniezda vyklopíte karamelom nahor.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Prevrátené karamelové osie hniezda?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 160 g LM (alebo 40 g čerstvého, alebo 7 g sušeného droždia)
  • 700 g pšeničná chlebová múka
  • 180 g cukor
  • 60 g olej
  • 400 g mlieko
  • 50 g žĺtka

Plnka:

  • 400 g orechy
  • 250 g maslo
  • 100 g smotana
  • 100 g cukor
  • 3 PL múka
  • Kardamom, alebo škorica podľa chuti

Karamel:

  • 500 g kryštálový cukor
  • 40 g voda
  • 250 g smotana na šľahanie
  • 80 g maslo
  • 300 g pekanové alebo vlašské orechy