Profiterolky

Sú to malé ľahučké guličky z odpaľovaného cesta plnené sľahačkovo-pudingovým krémom. Sú tak jemnulinké ako snehová vločka a chutia každému.

Môžete si ich poliať čokoládou, alebo akoukoľvek inou polevou, ale mne osobne chutia najviac takéto “holé” najmä pri tom množstve Vianočných sladkostí sú ako pohladenie.

Postup:

  • Maslo s cukrom, vodou a soľou nechajte zovrieť. Maslo nechajte celkom rozpustiť. Hrniec dajte znovu na sporák a pridajte múku. Intenzívne miešajte asi 5 minút, pokiaľ Vám nevznikne husté cesto, ktoré sa musí odo dna hrnca celkom odliepať. Odstavte zo zdroja tepla a nechajte vychladnúť.

    Cesto premiestnite do robota a za stáleho miešania pridajte postupne vajcia a prášok do pečiva.
    Miešajte pokiaľ nevznikne lesklé cesto, ktoré premiestnite do cukrárenského sáčiku s väčšou hladkou špičkou. (treba mať látkové cukrárenské vrecko, lebo igelitové sa môže roztrhnúť)
    Na papier na pečenie umiestnený na plechu striekajte malé guličky veľké asi 3 cm. Ak chcete mať lesklé, potrite ich vajíčkom rozmiešaným s dvoma lyžicami vody.
    Pripravené profiterolky postriekajte rozprašovačom vodou a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 200-210 St.C asi 15 minút.

    Pripravte si plnku tak, že v mlieku uvaríte spolu s cukrom a vanilkou pudingy. Uvarený puding prikryte strečovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu a nechajte vychladnúť.
    Do vychladnutého pudingu primiešajte maslo a vyšľahajte na jemný krém.
    Vyšľahajte smotanu do tuha a jemne primiešajte ku krému.
    Krém naplňte do cukrárenského vrecka s tenkou špičkou, ktorú zboku, alebo zospodu zapichnite do vychladnutej profiterolky a naplňte.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Profiterolky?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 250 ml vody
  • 110 g masla
  • 1/2 lyžičky soli
  • 180 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 1/2 čl prášku do pečiva
  • 2 lyžice kryštálového cukru

Plnka

  • 600 ml mlieka
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 2 vanilkové pudingové prášky (ktoré sa bežne varia v 350 ml mlieka)
  • vanilka, alebo vanilkový cukor
  • 250 g zmäknutého masla (alebo môžete použiť aj mascarpone) - môžete aj vynechať ak chcete jemnejší krém
  • 250 ml šľahačková smotana