Postup:
-
Maslo s cukrom, vodou a soľou nechajte zovrieť. Maslo nechajte celkom rozpustiť. Hrniec dajte znovu na sporák a pridajte múku. Intenzívne miešajte asi 5 minút, pokiaľ Vám nevznikne husté cesto, ktoré sa musí odo dna hrnca celkom odliepať. Odstavte zo zdroja tepla a nechajte vychladnúť.
Cesto premiestnite do robota a za stáleho miešania pridajte postupne vajcia a prášok do pečiva.
Miešajte pokiaľ nevznikne lesklé cesto, ktoré premiestnite do cukrárenského sáčiku s väčšou hladkou špičkou. (treba mať látkové cukrárenské vrecko, lebo igelitové sa môže roztrhnúť)
Na papier na pečenie umiestnený na plechu striekajte malé guličky veľké asi 3 cm. Ak chcete mať lesklé, potrite ich vajíčkom rozmiešaným s dvoma lyžicami vody.
Pripravené profiterolky postriekajte rozprašovačom vodou a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 200-210 St.C asi 15 minút.Pripravte si plnku tak, že v mlieku uvaríte spolu s cukrom a vanilkou pudingy. Uvarený puding prikryte strečovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu a nechajte vychladnúť.
Do vychladnutého pudingu primiešajte maslo a vyšľahajte na jemný krém.
Vyšľahajte smotanu do tuha a jemne primiešajte ku krému.
Krém naplňte do cukrárenského vrecka s tenkou špičkou, ktorú zboku, alebo zospodu zapichnite do vychladnutej profiterolky a naplňte.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 250 ml vody
- 110 g masla
- 1/2 lyžičky soli
- 180 g hladkej múky
- 4 vajíčka
- 1/2 čl prášku do pečiva
- 2 lyžice kryštálového cukru
Plnka
- 600 ml mlieka
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 2 vanilkové pudingové prášky (ktoré sa bežne varia v 350 ml mlieka)
- vanilka, alebo vanilkový cukor
- 250 g zmäknutého masla (alebo môžete použiť aj mascarpone) - môžete aj vynechať ak chcete jemnejší krém
- 250 ml šľahačková smotana