Postup:
-
Pripravte si ražný rozkvas 100 g ražný kvások zmiešajte so 150 g vody a 150 g ražnej chlebovej múky. Nechajte nakvasiť na dvojnásobok a použite ďalej do cesta.
Urobte si záparu zo semienok, orechov a nemletého maku. Zmes semienok zalejte 120 g vody a 15 g sladu (ak nemáte, vynechajte), občas premiešajte a nechajte vychladnúť.Zmiešajte Aidu 3.3 s vodou a nechajte prebehnúť hodinu autolýzu (ak namiesto Aidy použijete ražnú múku, autolýzu vynechajte a rovno vymieste všetky suroviny spolu)
K autolyzovanej Aide pridajte rozkvas, premieste v robote a nechajte 20 min. odpočívať. Pridajte soľ. Ďalej mieste asi 10 minút pokiaľ nie je cesto akoby penové. Nakoniec pridajte záparu zo zrniečok.
Cesto je veľmi hydratované a lepkavé, nezľaknite sa, má také byť.
Formu na tehličku si vystriekajte olejovým sprejom alebo vytrite olejom, alebo maslom a vysypte semiačkami.
Cesto vyklopte z misy robota do formy a stierkou namoženou vo vode ho zarovnajte a posypte semiačkami. Zakryte a nechajte kysnúť.
Toto cesto je dobré aby kyslo pri teplote 28 St.C. asi 3-4 hodiny. Ak máte doma chladno, vyhrejte si rúru na 30 St.C a dajte ho kysnúť tam. Robí sa to preto, lebo raž pri dlhom kysnutí má tendenciu byť kyslá.
Po nakysnutí pečte pri teplote 250 St.C 15 minút, znížte teplotu na 200 St.C a pečte ďalších 30 minút. V polovičke času môžete tehličku vyklopiť z formy a dopekať bez nej. Nakoniec znížte teplotu na 180 St.C a pečte ešte 10 minút. Ak sa Vám zdá, že prihára, treba ju prikryť alobalom a piecť tak.
Po upečení zabalte do utierky a krájajte až na druhý deň po úplnom vychladnutí, inak bude tehlička mokrá.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 100 g ražný kvások
- 150 g vody
- 150 g ražnej chlebovej múky
Cesto:
- 400 g ražný rozkvas
- 400 g Aida 3.3, alebo iná celozrnná múka (môže byť pšeničná, ražná, alebo špaldová)
- 230 g voda
- 1,5 čl soľ
- zápara
Zápara
- 100 - 150 g zmes semienok
- 120 g voda
- 15 g slad (ak nemáte vynechajte)