Postup:
-
1. Zmiešajte múku s tekutinou a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 30 minút (je tu prevaha špaldovej múky a tú stačí autolyzovať 20-30 minút.)
2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.
3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.
4. Následne cesto 5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote najmenej 2x. Ak máte čas, tak prekladajte po celú dobu kysnutia.
Druhá možnosť je že cesto preložíte 2x a dáte na noc do chladničky kysnúť a pokračujte ráno keď je cesto nakysnuté stočením do ošatky. Pozor však na teplotu v chladničke, aby Vám neprekyslo. Ideálne je 6-7 St.C. V prípade, že ráno nebude ešte nakysnuté na dvojnásobok, pokračujte v prekladaní a nechajte ho dokysnúť.
5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod, alebo nechajte 2-3 hodiny nakysnúť v ošatke a pečte.
6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.
Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete,
Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00
Chrumkavé chlebíky želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Ingrediencie
- 60 g LM
- 100 g Manitoba Le Farinel del Molino Cosma
- 400 g Špaldová múka Le Farinel del Molino Cosma
- 100 g Pšeničná celozrnná múka Le Farinel del Molino Cosma
- 230 g pivo
- 230 g voda
- Slad
- Soľ