Zdielať recept

Pšenično-špaldový chlieb

V poslednej dobe pečiem veľa z múk Antico Molino Rosso. Kúpite ich na www.bionakupy.sk. Ak však nemáte tieto múky, kľudne ich nahraďte inými.

Postup:

  • 1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.

    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote. V lete v horúčavách sa čas môže skrátiť aj na 2,5 hodiny.

    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12 hod.

    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny a dajte piecť.

    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.

    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.

    Múky kúpite na www.bionakupy.sk.

    Chrumkavé chleby želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Pšenično-špaldový chlieb?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 250 g špaldová hladká
  • 250 g Manitoba alebo pšenična chlebová
  • 70 g pšeničná celozrnná
  • 60 g ražný kvások
  • 200 g voda
  • 210 g pivo
  • 1 čl soĺ
  • 1 čl slad