Zdielať recept

Pšenično-špaldový chlieb

V poslednej dobe pečiem veľa z múk Antico Molino Rosso. Kúpite ich na www.bionakupy.sk. Ak však nemáte tieto múky, kľudne ich nahraďte inými.

Postup:

  • 1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.

    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote. V lete v horúčavách sa čas môže skrátiť aj na 2,5 hodiny.

    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12 hod.

    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny a dajte piecť.

    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.

    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.

    Múky kúpite na www.bionakupy.sk.

    Chrumkavé chleby želá Petronela

Recenzie receptu

24. júla 2025
“Akože fakt výborný chlebík, trošku zdlhavejšia príprava, ale fakt mňam, dokonca sa mi na ňom po narezaní aj "ucho" urobilo, čo sa mi doposiaľ pri žiadnom chlebíku nepodarilo. Ďakujem”
Silvia

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Pšenično-špaldový chlieb?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 250 g špaldová hladká
  • 250 g Manitoba alebo pšenična chlebová
  • 70 g pšeničná celozrnná
  • 60 g ražný kvások
  • 200 g voda
  • 210 g pivo
  • 1 čl soĺ
  • 1 čl slad