Zdielať recept

Pšeničný chlieb s fialovou a červenou mrkvou

Postup:

  • 1. Krok Autolýza – zmieša sa múka s tekutinami a nechá sa autolyzovať 2 hodiny.

    2. Krok Fermentolýza – k autolyzovanému cestu sa primieša kvások a nechá sa fermentolyzovať 1 hodinu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné prísady a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Krok Laminácia - pracovnú dosku si postriekajte vodou a vymiesené cesto natiahnuť ako s Vám bude dať najviac tak, aby sa netrhalo. Na cesto rozsypte nastrúhanú mrkvu a poskladajte zhora dolu, zdola hore a z bokov na bochník. Dajte do uzatvorenej nádoby a nechajte odpočívať do ďalšieho prekladu.

    5. Krok preklady každých 30-45 minút po dobu 5 hodín

    6. Stočenie do ošatky

    7. 1 hodina v ošatke pri izbovej teplote

    8. 12 hodín v ošatke v chladničke pri 7 St.C.

    9. Pečenie vo vopred vyhriatej rúre (ja pečiem v liatinovom hrnci) na 250 St.C. 15 minút a na 200 St. C. ďalších 30 minút. Ak pečiete bez nádoby, prvých 15 minút sa pečie so záparou.

    Krájať až po vychladnutí asi 3 hodiny. Aj keď taký teplý chlebík je najlepší. Zostane Vám ale po rozkrojení vlhký. Práve preto, aby vlhkosť prirodzene vyšla cez kôrku by mal chlieb chladnúť prikrytý utierkou na mriežke.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Pšeničný chlieb s fialovou a červenou mrkvou?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • 400 g pšeničná chlebová
  • 100 g ražná chlebová
  • 70 g Špaldová celozrnná
  • 210 g voda
  • 210 g pivo
  • 60 g ražný kvások
  • 1,5 č.l. soľ
  • 1 č.l. slad
  • 1 malá oranžová a 1 malá fialová mrkva nastrúhané na jemnom strúhadle.