Zdielať recept

Pšeničný chlieb s Kamutom

Kamutová múka celozrnná je žltkastej farby a má orechovú príchuť. Veľmi dobre stráviteľná a výrobky z kamutovej múky vydržia dlhšie čerstvé.

Kamut nie je názov obilniny, ale ochranná známka pre označenie obilniny s istými garantovanými vlastnosťami. Ochranná známka Kamut označuje obilninu, ktorá sa volá Khorasan a ide o starovekú odrodu tvrdej pšenice s významnými výživovými vlastnosťami.

Táto obilnina boli znovuobjavená v roku 1949 v egyptskej pyramíde v Dashare. Hovorí sa jej aj pšenica faraónov. Zrná, ktoré boli nájdené v pyramíde, daroval objaviteľ americkému letcovi. Jeho otec ich začal pestovať v americkom štáte Montana. Dnes sa kamut pestuje hlavne v USA, Kanade, Južnej Afrike, Belgicku a Austrálii.

Kamut khorasan má vyšší obsah bielkovín a minerálov, hlavne selén, zinok a horčík v porovnaní s modernými odrodami pšenice. Kamut khorasan má veľmi vysoký obsah selénu, ktorý má vynikajúce antioxidačné schopnosti.

Vďaka vysokému obsahu lipidov, ktoré produkujú v tele viac energie ako sacharidy, sa kamut khorasan označuje ako vysoko energetická obilnina. Aj preto sa kamut khorasan a výrobky z neho doporučujú hlavne športovcom a ľudom, ktorí sú fyzicky a psychicky aktívni.

Použité múky kúpite tu: https://www.bionakupy.sk/muky-na-pecenie/

Postup:

  • 1. Zmiešajte múku s vodou a pivom a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.

    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote.

    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod.

    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny a dajte piecť.

    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút, alebo v liatinovej nádobe tak isto, len bez zápary.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.

    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.

    Múky kúpite na www.bionakupy.sk.

    Chrumkavé chlebíky želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Pšeničný chlieb s Kamutom?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 350 g Manitoba Antico Molinno Roso
  • 100 g Špaldová Celozrnná múka Antico Molino Rosso
  • 130 g Kamutová múka Antico Molino Rosso
  • 200 g pivo
  • 220 g voda
  • 1 č.l. soľ
  • 1 č.l. slad
  • 60 g kvások