Zdielať recept

Slaninovo – cibuľový chlieb

Postup:

  • Cibuľku na miernom plameni opražte do zlata, posypte ju kryštálovým cukrom a ďalej opražte do hneda. Dávajte pozor, aby sa nepripálila a stále miešajte.

    Slaninku opražte na kvapke oleja a primiešajte ku skaramelizovanej cibuľke. Zvyšný olej zlejte.

    1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.
    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.
    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.
    4. cesto roztiahnite na naolejovanej doske, toľko koľko sa dá a posypte opraženou cibuľkou a slaninkou bez oleja. Poskladajte a odložte do nádoby v ktorej budete cesto prekladať.
    4. Následne cesto 4 hodiny prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote. V lete v horúčavách sa čas môže skrátiť aj na 2,5 hodiny. Záleží to od okolitej teploty.
    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12 hod.
    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny a dajte piecť.
    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.
    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.
    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.
    Múky ktoré som použila kúpite na www.bionakupy.sk.
    Chrumkavé chleby želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Slaninovo – cibuľový chlieb?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 60 g kvások
  • 500 g Manitoba (alebo chlebová T650)
  • 70 g Pšeničná celozrnná Manitoba Aida 3.3 (alebo iná celozrnná múka)
  • 220 g voda
  • 210 g pivo
  • 1 čl soľ
  • 1čl slad

Na náplň:

  • 4 stredne veľké šalotky (alebo 1 väčšia cibuľa)
  • 100-150 g nadrobno nakrájanej slaninky
  • olej na opraženie cibuľky
  • 1 PL na posypanie a skaramelizovanie cubuľky.