Postup:
-
Cibuľku na miernom plameni opražte do zlata, posypte ju kryštálovým cukrom a ďalej opražte do hneda. Dávajte pozor, aby sa nepripálila a stále miešajte.
Slaninku opražte na kvapke oleja a primiešajte ku skaramelizovanej cibuľke. Zvyšný olej zlejte.
1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.
2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.
3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.
4. cesto roztiahnite na naolejovanej doske, toľko koľko sa dá a posypte opraženou cibuľkou a slaninkou bez oleja. Poskladajte a odložte do nádoby v ktorej budete cesto prekladať.
4. Následne cesto 4 hodiny prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote. V lete v horúčavách sa čas môže skrátiť aj na 2,5 hodiny. Záleží to od okolitej teploty.
5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12 hod.
Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny a dajte piecť.
6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.
Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.
Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.
Múky ktoré som použila kúpite na www.bionakupy.sk.
Chrumkavé chleby želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 60 g kvások
- 500 g Manitoba (alebo chlebová T650)
- 70 g Pšeničná celozrnná Manitoba Aida 3.3 (alebo iná celozrnná múka)
- 220 g voda
- 210 g pivo
- 1 čl soľ
- 1čl slad
Na náplň:
- 4 stredne veľké šalotky (alebo 1 väčšia cibuľa)
- 100-150 g nadrobno nakrájanej slaninky
- olej na opraženie cibuľky
- 1 PL na posypanie a skaramelizovanie cubuľky.