Zdielať recept

Pšeničný pivový chlieb

Chlieb s vyššou hydratáciou má väčšinou jemnejšiu striedku a väčšie oká, ale je treba dodržať správny postup a čas kvasenia.

Pred miesením nakŕmte kvások pomerom:
20 g LM (alebo ražného kvásku) + 20 g voda + 20 g pšeničná chlebová múka

Postup:

  • Ak nemáte skúsenosti s hydratovanými chlebmi, pridajte najprv 430 g vody a ak si trúfnete, pridajte viac pri miesení
    1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.
    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.
    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.
    4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote. V lete v horúčavách sa čas môže skrátiť aj na 2,5 hodiny. Záleží to od okolitej teploty.
    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12 hod.
    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny a dajte piecť.
    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.
    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.
    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.
    Múky kúpite na www.bionakupy.sk.
    Chrumkavé chleby želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Pšeničný pivový chlieb?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 60 g kvások
  • 500 g Manitoba (alebo pšeničná chlebová múka)
  • 70 g Celozrnná Manitoba Aida 3.3, (alebo iná celozrnná múka)
  • 200 g pivo
  • 12 g soľ
  • 1 čl slad