Postup:
-
Recept kvásková verzia:
1. Z hotového rozkvasu a ingrediencií na cesto si vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Maslo pridávame až nakoniec a miesime pokiaľ sa celkom nezapracuje do cesta. Ak sa Vám zdá cesto riedke, pridajte trochu múky. Každá múka inak saje.
2. cesto necháme nakysnúť tak dlho, než zdvojnásobí objem Mne to trvalo asi 7 hodín.
3. Uvaríme si hustý puding z pudingového prášku, mlieka a cukru, ktorý necháme celkom vychladnúť.
4. Po nakysnutí z cesta vyvaľkáme obdĺžnik, na ktorý natrieme plnku a zarolujeme ako roládu.
5. Roládu nakrájame na 3 cm široké kúsky a naležato ich ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
6. Necháme finálne nakysnúť 3 hodiny.
7. Pečieme na teplote 180 St.C 30-40 minút.
8. Pripravíme si polevu tak, že zmiešame vodu s citrónovou šťavou a postupne zašľaháme cukor do polo riedkej konzistencie tak, aby bola poleva ešte tekutá.
9. Hniezda po upečení necháme vychladnúť a polejeme pomocou lyžičky polevou.Recept verzia z droždia:
Postup ako pri kváskovej verzii. Časy kysnutia treba prispôsobiť. Cesto po vymiesení kysne 1,5-2 hodiny a finálne po vytvarovaní asi 15-20 minút.
dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Cesto (kvásková verzia):
- Hotový rozkvas (100 g kvásku + 100 g vody + 100 g hladkej pšeničnej múky) zamiešať a nechať nakysnúť pri izbovej teplote pokiaľ zhruba nezdvojnásobí objem)
- 400 g hladkej pšeničnej múky
- 100 g cukru
- 130 ml mlieka
- 60 g masla
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- citrónová kôra
- štipka soli
Plnka:
- 800 ml mlieka
- 2x Vanilkový puding Dr.Oetker (na 1/2 l mlieka)
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- voliteľné: hrozienka alebo drobné sušené, alebo kandizované ovocie
Na polevu:
- 1 lyžica horúcej vody
- 100 g práškového cukru
Rozkvas (verzia z droždia):
- 1 kocka drozdia + 100 ml. vlažneho mlieka + 2 čl cukru
Cesto (verzia z droždia):
- Hotovy rozkvas
- 500 g hladkej pšeničnej múky
- 100 g cukru
- 130 ml mlieka
- 60 g masla
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- citronová kôra
- štipka soli