Pudingové točené koláče s ovocím

Aj keď ešte sezóna ovocia nie je, určite máte zásoby zaváraného z minulého roku. Môžete použiť broskyne, marhule, slivky … s každým ovocím budú výborné.

Postup:

  • Varianta z kvásku:

    Rozkvas: 150 g LM (alebo 1,5 lyžice ražného kvásku) + 150 g vody + 150 g hladkej pšeničnej múky.

    Cesto:
    350 g hladkej pšeničnej múky
    100 g práškového cukru
    100 g mlieka
    100 ml oleja
    2 žĺtky
    štipka soli
    kôra z 1 citróna.

    Na plnku:

    1 liter mlieka
    3 vanilkové pudingy
    džem podľa chuti a použitého ovocia
    Zavárané ovocie (marhule, broskyne, slivky ...)
    mascarpone

    Na poliatie:

    šťava z kompótu
    želatína

    Z uvedených surovín spracujte v robote kompaktné lesklé cesto, ktoré sa odliepa od misy. Trvá to asi 20-25 minút. Nechajte nakysnúť na dvojnásobok (mne to trvalo pri teplote asi 21 st.C. 10 hodín)

    Medzitým si uvarte puding z litra mlieka a 3 pudingových práškov. Prikryte ho potravinárskou fóliou, tak, aby sa dotýkala pudingu a nechajte celkom vychladnúť. Po vychladnutí do pudingu vyšlahajte 1 mascarpone.

    Po nakysnutí cesto vyvaľkajte na čo najtenšie do obdĺžnika, natrite pudingom a zrolujte. (ak Vám zostal puding, použijete ho na vrch koláčov.) Vzniknutú roládu nakrájajte na asi 3-4 cm široké valčeky, ktoré ukladajte na ležato na plech na pečenie vystlaný papierom. Na každý kúsok dajte trochu pudingu, trochu lekváru a položte ovocie. (ja som dávala polky broskýň a nadrobno nakrájaný mix ovocia)

    Koláče nechajte finálne kysnúť 3 hodiny.

    Pečte vo vyhriatej rúre 30-40 minút na 180 St.C.

    Vrch každého upečeného koláča polejte opatrne želatínou vo viacerých vrstvách, aby pokryla ovocie a jemne poprášte práškovým cukrom

    Verzia z droždia:

    Pripravte si kvások zo 100 g vlažného mlieka, lyžice cukru a 40 g droždia. Nechajte nakysnúť asi 15-20 minút a pridajte do surovín na cesto.

    Cesto:

    Pripravený kvások
    500 g hladkej pšeničnej múky
    100 g práškového cukru
    150 g mlieka
    100 ml oleja
    2 žĺtky
    štipka soli
    kôra z 1 citróna.

    Na plnku:

    1 liter mlieka
    3 vanilkové pudingy
    džem podľa chuti a použitého ovocia
    Zavárané ovocie (marhule, broskyne, slivky ...)
    mascarpone

    Na poliatie:

    šťava z kompótu
    želatína

    Z uvedených surovín spracujte v robote kompaktné lesklé cesto, ktoré sa odliepa od misy. Trvá to asi 20-25 minút. Nechajte nakysnúť na dvojnásobok bude to trvať asi 2 hodiny Záleží od okolitej teploty.

    Medzitým si uvarte puding z litra mlieka a 3 pudingových práškov. Prikryte ho potravinárskou fóliou, tak, aby sa dotýkala pudingu a nechajte celkom vychladnúť. Po vychladnutí do pudingu zašlahajte 1 mascarpone.

    Po nakysnutí cesto vyvaľkajte na čo najtenšie do obdĺžnika, natrite pudingom a zrolujte. (ak Vám zostal puding, použijete ho na vrch koláčov.) Vzniknutú roládu nakrájajte na asi 3-4 cm široké valčeky, ktoré ukladajte na ležato na plech na pečenie vystlaný papierom. Na každý kúsok dajte trochu pudingu, trochu lekváru a položte ovocie. (ja som dávala polky broskýň a nadrobno nakrájaný mix ovocia)

    Koláče nechajte finálne kysnúť asi 20 minút.

    Pečte vo vyhriatej rúre 30-40 minút na 180 St.C.

    Vrch každého upečeného koláča polejte opatrne želatínou vo viacerých vrstvách, aby pokryla ovocie a jemne poprášte práškovým cukrom.

    Dobrú chuť Želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Pudingové točené koláče s ovocím?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie - varianta z kvásku:

  • Rozkvas: 150 g LM (alebo 1,5 lyžice ražného kvásku) + 150 g vody + 150 g hladkej pšeničnej múky.

Cesto:

  • 350 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g mlieka
  • 100 ml oleja
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • kôra z 1 citróna

Na plnku:

  • 1 liter mlieka
  • 3 vanilkové pudingy
  • džem podľa chuti a použitého ovocia
  • Zavárané ovocie (marhule, broskyne, slivky ...)
  • mascarpone

Na poliatie:

  • šťava z kompótu
  • želatína