Postup:
-
Varianta z kvásku:
Rozkvas: 150 g LM (alebo 1,5 lyžice ražného kvásku) + 150 g vody + 150 g hladkej pšeničnej múky.
Cesto:
350 g hladkej pšeničnej múky
100 g práškového cukru
100 g mlieka
100 ml oleja
2 žĺtky
štipka soli
kôra z 1 citróna.Na plnku:
1 liter mlieka
3 vanilkové pudingy
džem podľa chuti a použitého ovocia
Zavárané ovocie (marhule, broskyne, slivky ...)
mascarponeNa poliatie:
šťava z kompótu
želatínaZ uvedených surovín spracujte v robote kompaktné lesklé cesto, ktoré sa odliepa od misy. Trvá to asi 20-25 minút. Nechajte nakysnúť na dvojnásobok (mne to trvalo pri teplote asi 21 st.C. 10 hodín)
Medzitým si uvarte puding z litra mlieka a 3 pudingových práškov. Prikryte ho potravinárskou fóliou, tak, aby sa dotýkala pudingu a nechajte celkom vychladnúť. Po vychladnutí do pudingu vyšlahajte 1 mascarpone.
Po nakysnutí cesto vyvaľkajte na čo najtenšie do obdĺžnika, natrite pudingom a zrolujte. (ak Vám zostal puding, použijete ho na vrch koláčov.) Vzniknutú roládu nakrájajte na asi 3-4 cm široké valčeky, ktoré ukladajte na ležato na plech na pečenie vystlaný papierom. Na každý kúsok dajte trochu pudingu, trochu lekváru a položte ovocie. (ja som dávala polky broskýň a nadrobno nakrájaný mix ovocia)
Koláče nechajte finálne kysnúť 3 hodiny.
Pečte vo vyhriatej rúre 30-40 minút na 180 St.C.
Vrch každého upečeného koláča polejte opatrne želatínou vo viacerých vrstvách, aby pokryla ovocie a jemne poprášte práškovým cukrom
Verzia z droždia:
Pripravte si kvások zo 100 g vlažného mlieka, lyžice cukru a 40 g droždia. Nechajte nakysnúť asi 15-20 minút a pridajte do surovín na cesto.
Cesto:
Pripravený kvások
500 g hladkej pšeničnej múky
100 g práškového cukru
150 g mlieka
100 ml oleja
2 žĺtky
štipka soli
kôra z 1 citróna.Na plnku:
1 liter mlieka
3 vanilkové pudingy
džem podľa chuti a použitého ovocia
Zavárané ovocie (marhule, broskyne, slivky ...)
mascarponeNa poliatie:
šťava z kompótu
želatínaZ uvedených surovín spracujte v robote kompaktné lesklé cesto, ktoré sa odliepa od misy. Trvá to asi 20-25 minút. Nechajte nakysnúť na dvojnásobok bude to trvať asi 2 hodiny Záleží od okolitej teploty.
Medzitým si uvarte puding z litra mlieka a 3 pudingových práškov. Prikryte ho potravinárskou fóliou, tak, aby sa dotýkala pudingu a nechajte celkom vychladnúť. Po vychladnutí do pudingu zašlahajte 1 mascarpone.
Po nakysnutí cesto vyvaľkajte na čo najtenšie do obdĺžnika, natrite pudingom a zrolujte. (ak Vám zostal puding, použijete ho na vrch koláčov.) Vzniknutú roládu nakrájajte na asi 3-4 cm široké valčeky, ktoré ukladajte na ležato na plech na pečenie vystlaný papierom. Na každý kúsok dajte trochu pudingu, trochu lekváru a položte ovocie. (ja som dávala polky broskýň a nadrobno nakrájaný mix ovocia)
Koláče nechajte finálne kysnúť asi 20 minút.
Pečte vo vyhriatej rúre 30-40 minút na 180 St.C.
Vrch každého upečeného koláča polejte opatrne želatínou vo viacerých vrstvách, aby pokryla ovocie a jemne poprášte práškovým cukrom.
Dobrú chuť Želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Ingrediencie - varianta z kvásku:
- Rozkvas: 150 g LM (alebo 1,5 lyžice ražného kvásku) + 150 g vody + 150 g hladkej pšeničnej múky.
Cesto:
- 350 g hladkej pšeničnej múky
- 100 g práškového cukru
- 100 g mlieka
- 100 ml oleja
- 2 žĺtky
- štipka soli
- kôra z 1 citróna
Na plnku:
- 1 liter mlieka
- 3 vanilkové pudingy
- džem podľa chuti a použitého ovocia
- Zavárané ovocie (marhule, broskyne, slivky ...)
- mascarpone
Na poliatie:
- šťava z kompótu
- želatína