Pudingoví slimáci

Pudingových slimákov kuz roky pečie moja švagrinka podla môjho receptu
Tento letný koláčik je veľmi ľahký, nadýchaný a plný chutí. Môžete ho robiť s čučoriedkami, čo je moja obľúbená verzia, alebo s akýmkoľvek iným drobným, alebo na kúsky nakrájaným ovocím. Môžu byť aj marhule, jablká, broskyne, dokonca aj figy. Najlepšia kombinacia ale bola s lieskovcovým čokoladovym kremom a trojkombinácia slivkový lekvár tvaroh rozrobený s vanilk. cukrom a nutelou. Je to delikátny letný, zimny aj slávnostný desert. Záleží len na zvolenej plnke. Dá sa robiť na hrubšie nakrájaný (cca 8 cm) a ukladať do formy na pečenie, alebo nakrájať na tenšie (cca 3 cm) a piecť na plechu. Obidve varianty sú výborné a chutia všetkým

Postup

  • Ak robíte verziu z kvásku, kvások si pred pečením nakŕmte a nechajte zdvojnásobiť. Ak robíte verziu z droždia, urobte si z časti mlieka z receptu, lyžičky cukru a droždia kvások, ktorý nechajte asi 20 min. nakysnúť. Suroviny na cesto spolu dobre vymiešame v robote, prikryjeme utierkou a necháme dobre vykysnúť. ak robíte verziu z kvásku, môže to trvať 6-8 hod. Závisí to od izbovej teploty. Mne kysli asi 6 hodín pri izbovej teplote. ak robíte verziu z droždia môže to trvať 2 hodiny. Môžete tiež cesto dať kysnúť do chladničky na 12-24 hodín. Podstatné je aby zhruba zdvojnásobilo objem.
    Medzi tým si pripravíme plnku ktorú sme si zvolili podľa vyššie uvedeného rozpisu. Puding necháme vychladnúť, aby stuhol.
    Po vykysnutí premiestnime na pomúčenú dosku, vyváľame na cca 1 cm hrubý obdĺžnik, naplníme plnkou a bohato posypeme ovocím podľa výberu. Zrolujeme a krájame:
    - na 2-3 cm kolieska, ak chceme piecť na plechu, uložíme na papier na pečenie alebo môžeme uložiť do muffinových košíčkov a tak piecť. Mne sa nezmestili, lebo som dala veľa plnky a boli veľké.
    Ak chceme piecť v nádobe na pečenie, vtedy poukladáme do nádoby s malými medzerami, ešte zväčšia svoj objem a spoja sa.
    Pri kváskovej verzii necháme finálne hodinu-dve nakysnúť. Pri verzii z droždia asi 20 min.
    Pečieme pri teplote 180 st. C. dozlatista približne 40 minút. Treba si odsledovať, každá rúra pečie inak.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Pudingoví slimáci?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 150 g LM alebo iného kvásku, alebo 20 g dorždia
  • 70 g masla
  • 190 g mlieka
  • 150 g kryštáľový cukor
  • 450 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli

Plnka 1

  • 800 ml mlieka
  • 2 bal. Vanilkového pudingu (určený na pol litra mlieka)
  • 3 PL cukru
  • čučoriedky, alebo iné drobné, alebo na drobno nakrájané ovocie

Náplň 2

  • 750 g tvaroh
  • 2 vanilkové cukre
  • 4 lyžice práškový cukor
  • 2 lyžice zmäknuté maslo
  • 3 žĺtky