Pudingovo tvarohové hniezda s citrónovou polevou

Pudingovo tvarohové hniezda s citrónovou polevou, ktoré zostanú mäkké ako čerstvo upečené aj pár dní

Postup:

  • Recept kvásková verzia:

    Rozkvas: (100 g kvásku + 100 g vody + 100 g hladkej pšeničnej múky) zamiešať a nechať nakysnúť pri izbovej teplote pokiaľ zhruba nezdvojnásobí objem

    Cesto:

    Hotový rozkvas
    400 g hladkej pšeničnej múky
    100 g cukru
    130 ml mlieka
    60 g masla
    1 vajce
    1 vanilkový cukor
    citrónová kôra
    štipka soli

    Plnka:

    1 vanička jemného hrudkovitého tvarohu
    1 mascarpone
    400 ml mlieka
    Vanilkový puding Dr.Oetker (na 1/2 l mlieka)
    100 g cukru
    1 vanilkový cukor
    voliteľné: hrozienka alebo drobné sušené, alebo kandizované ovocie

    Na polevu:

    1 lyžica horúcej vody
    1 lyžica citrónovej šťavy
    100 g práškového cukru

    Postup:

    Z hotového rozkvasu a ingrediencií na cesto si vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Maslo pridávame až nakoniec a miesime pokiaľ sa celkom nezapracuje do cesta.

    Ak sa Vám zdá cesto riedke, pridajte trochu múky. Každá múka inak saje.

    Cesto necháme nakysnúť tak dlho, než zdvojnásobí objem Mne to trvalo asi 7 hodín.

    Uvaríme si hustý puding z pudingového prášku, mlieka a cukru, ktorý necháme celkom vychladnúť. Do vychladeného pudingu primiešame tvaroh a mascarpone.

    Po nakysnutí z cesta vyvaľkáme obdĺžnik, na ktorý natrieme plnku a zarolujeme ako roládu.

    Roládu nakrájame na 3 cm široké kúsky a naležato ich ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Necháme finálne nakysnúť 3 hodiny.

    Pečieme na teplote 180 St.C 30-40 minút.

    Pripravíme si polevu tak, že zmiešame vodu s citrónovou šťavou a postupne zašľaháme cukor do polo riedkej konzistencie tak, aby bola poleva ešte tekutá.

    Hniezda po upečení necháme vychladnúť a polejeme pomocou lyžičky polevou.

    Recept verzia z droždia:

    Rozkvas:

    1 kocka drozdia + 100 ml. vlažného mlieka + 2 č.l cukru

    Cesto:

    Hotový rozkvas
    500 g hladkej pšeničnej múky
    100 g cukru
    130 ml mlieka
    60 g masla
    1 vajce
    1 vanilkový cukor
    citrónová kôra
    štipka soli

    Ďalší postup ako pri kváskovej verzii

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Pudingovo tvarohové hniezda s citrónovou polevou?
Kliknutím vyberte

Kvásková verzia:

  • Rozkvas: (100 g kvásku + 100 g vody + 100 g hladkej pšeničnej múky) zamiešať a nechať nakysnúť pri izbovej teplote pokiaľ zhruba nezdvojnásobí objem

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • 400 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 g cukru
  • 130 ml mlieka
  • 60 g masla
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • citrónová kôra
  • štipka soli

Plnka:

  • 1 vanička jemného hrudkovitého tvarohu
  • 1 mascarpone
  • 400 ml mlieka
  • Vanilkový puding Dr.Oetker (na 1/2 l mlieka)
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • voliteľné: hrozienka alebo drobné sušené, alebo kandizované ovocie
  • Na polevu: 1 lyžica horúcej vody, 1 lyžica citrónovej šťavy, 100 g práškového cukru

Recept verzia z droždia:

  • Rozkvas: 1 kocka drozdia + 100 ml. vlažného mlieka + 2 č.l cukru

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 g cukru
  • 130 ml mlieka
  • 60 g masla
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • citrónová kôra
  • štipka soli