Postup:
-
Recept kvásková verzia:
Rozkvas: (100 g kvásku + 100 g vody + 100 g hladkej pšeničnej múky) zamiešať a nechať nakysnúť pri izbovej teplote pokiaľ zhruba nezdvojnásobí objem
Cesto:
Hotový rozkvas
400 g hladkej pšeničnej múky
100 g cukru
130 ml mlieka
60 g masla
1 vajce
1 vanilkový cukor
citrónová kôra
štipka soliPlnka:
1 vanička jemného hrudkovitého tvarohu
1 mascarpone
400 ml mlieka
Vanilkový puding Dr.Oetker (na 1/2 l mlieka)
100 g cukru
1 vanilkový cukor
voliteľné: hrozienka alebo drobné sušené, alebo kandizované ovocieNa polevu:
1 lyžica horúcej vody
1 lyžica citrónovej šťavy
100 g práškového cukruPostup:
Z hotového rozkvasu a ingrediencií na cesto si vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Maslo pridávame až nakoniec a miesime pokiaľ sa celkom nezapracuje do cesta.
Ak sa Vám zdá cesto riedke, pridajte trochu múky. Každá múka inak saje.
Cesto necháme nakysnúť tak dlho, než zdvojnásobí objem Mne to trvalo asi 7 hodín.
Uvaríme si hustý puding z pudingového prášku, mlieka a cukru, ktorý necháme celkom vychladnúť. Do vychladeného pudingu primiešame tvaroh a mascarpone.
Po nakysnutí z cesta vyvaľkáme obdĺžnik, na ktorý natrieme plnku a zarolujeme ako roládu.
Roládu nakrájame na 3 cm široké kúsky a naležato ich ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Necháme finálne nakysnúť 3 hodiny.
Pečieme na teplote 180 St.C 30-40 minút.
Pripravíme si polevu tak, že zmiešame vodu s citrónovou šťavou a postupne zašľaháme cukor do polo riedkej konzistencie tak, aby bola poleva ešte tekutá.
Hniezda po upečení necháme vychladnúť a polejeme pomocou lyžičky polevou.
Recept verzia z droždia:
Rozkvas:
1 kocka drozdia + 100 ml. vlažného mlieka + 2 č.l cukru
Cesto:
Hotový rozkvas
500 g hladkej pšeničnej múky
100 g cukru
130 ml mlieka
60 g masla
1 vajce
1 vanilkový cukor
citrónová kôra
štipka soliĎalší postup ako pri kváskovej verzii
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Kvásková verzia:
- Rozkvas: (100 g kvásku + 100 g vody + 100 g hladkej pšeničnej múky) zamiešať a nechať nakysnúť pri izbovej teplote pokiaľ zhruba nezdvojnásobí objem
Cesto:
- Hotový rozkvas
- 400 g hladkej pšeničnej múky
- 100 g cukru
- 130 ml mlieka
- 60 g masla
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- citrónová kôra
- štipka soli
Plnka:
- 1 vanička jemného hrudkovitého tvarohu
- 1 mascarpone
- 400 ml mlieka
- Vanilkový puding Dr.Oetker (na 1/2 l mlieka)
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- voliteľné: hrozienka alebo drobné sušené, alebo kandizované ovocie
- Na polevu: 1 lyžica horúcej vody, 1 lyžica citrónovej šťavy, 100 g práškového cukru
Recept verzia z droždia:
- Rozkvas: 1 kocka drozdia + 100 ml. vlažného mlieka + 2 č.l cukru
Cesto:
- Hotový rozkvas
- 500 g hladkej pšeničnej múky
- 100 g cukru
- 130 ml mlieka
- 60 g masla
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- citrónová kôra
- štipka soli