Zdielať recept

Pumpernickel

Je to obchodný názov pre vestfálsky chlieb ktorý sa môže predávať len v Nemecku. (Westfälischer Pumpernickel)

Pod týmto názvom sa chlieb môže predávať len vtedy, ak celý proces výroby prebehol vo Vestfálsku, kde je raž tradičnou plodinou.
Tento chlieb sa tam pečie už viac ako 500 rokov.
Originálny chlieb je pečený z 90-100% celozrnnej ražnej múky.

Postup

  • Pripravte 1. rozkvas zmiešaním surovín a nakysnutím na dvojnásobok. Po nakysnutí primiešajte suroviny na 2. rozkvas a pokračujte rovnako.

    K rozkvasu primiešajte olej, soľ a melasu. Postupne primiešajte múku pokiaľ nebude cesto kompaktné.
    Cesto mieste v robote asi 15 minút, alebo premiestnite na múkou vysypanú dosku a mieste ručne. Ak treba pridajte toľko múky, aby sa Vám nelepilo na ruky. Nepridávajte zbytočne veľa, radšej si naolejujte dosku a ruky, aby sa Vám s cestom lepšie pracovalo.

    Keď je cesto vymiesené, stočte ho do ošatky a nechajte nakysnúť. Trvá to 2-4 hodiny v závislosti od okolitej teploty a od sily kvásku.
    Môžete tiež dať piecť do formy, kde aj kysne.
    Po nakysnutí (ak nepečiete vo forme) vyklopte na papier na pečenie na vopred vyhriaty plech, alebo do liatinového hrnca.

    Pečte 15 minút so záparou pri teplote 250 St.C a 30 minút bez zápary na 200 St.C. Ak pečiete vo forme, v polovičke pečenia vyklopte, dopečte na mriežke, z vrchu zakryte alobalom a čas predĺžte o 10 min.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Pumpernickel?
Kliknutím vyberte

1. Rozkvas

  • 50 g kvások
  • 50 g voda
  • 50 g ražná celozrnná múka

2. rozkvas

  • 150 g rozkvas
  • 150 g čierna káva (Alebo vo vode rozmiešaná 1 PL melasy)
  • 150 g múka Pumpernickel, alebo ražná celozrnná múka

Cesto

  • 450 g Celý rozkvas
  • 350 g chlebo chlebová ražná múka
  • 130 g chlebová pšeničná múka
  • Môže byť aj čisto chlebová ražná múka
  • 85 g melasa
  • 2 PL olej
  • 2 lyžičky soli
  • 1 čl hnedý cukor
  • 300 g vody (Ak treba pridajte viac, alebo menej. Záleží od použitej múky)
  • Pridať môžete oriešky, alebo semienka