Zdielať recept

Rainbow bread

Krásny farebný a hlavne nádherne vatičkový chlebík s dvomi zaujímavými chuťami, ktoré sa prelínajú. Som naňho pyšná a verím, že bude všetkým chutiť.

Recept je na dve rôzne cestá, ktoré v závere opíšem ako som spojila. Môžete si ho urobiť takto dúhovo, alebo tiež upiecť dva rôzne jednofarebné chleby.

 

Postup:

  • Nebeský chlebík:

    1. Zmiešame suroviny na rozkvas a necháme nakysnúť pokým zdvojnásobí objem.
    2. Suroviny na kašu zalejeme 70 st. vodou a necháme pár hodín vychladnúť. (vo vode musíme udržať ponorený prst)
    3. Vychladnutý Modrý čaj zmiešame s múkami a necháme prebehnúť autolýzu 2 hodiny.
    4. Pridáme rozkvas a necháme hodinu prebehnúť fermentolýzu.
    5. Pridáme soľ, primiešame kašu a miesime v robote asi 10 min., alebo 20 min. ručne. Nakoniec pridáme 250 g rozmrazených čučoriedok aj so šťavou a ešte premiesime.
    6. Vymiesené cesto necháme 45 minút pri izbovej teplote, poprekladáme a dáme ďalej kysnúť do chladničky pri 6 st. C na 24 – 48 hod. 2x denne poprekladáme. Treba dať pozor, lebo každá chladnička inak chladí a na každej poličke je iná teplota, preto si treba cesto odsledovať, ak kvasí príliš rýchlo, treba ubrať stupne, ak nezväčšuje objem, naopak pridať.
    7. Po nakysnutí cesto preložiť na pomúčenú dosku, poprekladať, urobiť predtvar, prikryť misou a nechať pol hodinu odpočívať. Po tejto dobe poprekladať, stočiť do ošatky a nechať kysnúť pri izbovej teplote pokiaľ nezdvojnásobí objem, alebo 24 hod v chladničke (tak isto, pokiaľ nezdvojnásobí objem)

    Chlieb s kurkumou a orechami:

    1. Zmiešame suroviny na rozkvas a necháme nakysnúť pokým zdvojnásobí objem.
    2. Suroviny na kašu zalejeme 70 st. vodou a necháme pár hodín vychladnúť. (vo vode musíme udržať ponorený prst)
    3. Zrnká zalejeme 70 st. vodou a necháme vychladnúť
    4. Vodu zmiešame s kefírom a múkami a necháme prebehnúť autolýzu 2 hodiny
    5. Pridáme rozkvas a necháme prebehnúť fermentolýzu hodinu.
    6. Pridáme soľ, kurkumu a orechy.
    7. Primiešame kašu a záparu a miesime v robote asi 10 min., alebo 20 min. ručne.
    8. Vymiesené cesto necháme 45 minút pri izbovej teplote pri 6 st. C, poprekladáme a dáme ďalej kysnúť do chladničky na 24 – 48 hod. 2x denne poprekladáme. Treba dať pozor, lebo každá chladnička inak chladí a na každej poličke je iná teplota, preto si treba cesto odsledovať, ak kvasí príliš rýchlo, treba ubrať stupne, ak nezväčšuje objem, naopak pridať.
    9. Po nakysnutí cesto preložiť na pomúčenú dosku, poprekladať, urobiť predtvar, prikryť misou a nechať pol hodinu odpočívať. Po tejto dobe poprekladať, stočiť do ošatky a nechať kysnúť pri izbovej teplote pokiaľ nezdvojnásobí objem, alebo 24 hod v chladničke (tak isto, pokiaľ nezdvojnásobí objem)

    Ďalšia možnosť je cesto nechať kysnúť pri izbovej hodine 2 hodiny. Každú pol hodinu cesto poprekladať. Po uplynutí tohto času stočiť do ošatky a nechať zdvojnásobiť objem a piecť.

    Po nakysnutí si vyberieme z chladničky obidve cestá.

    Obidve natiahneme a zalaminujeme. (poskladáme)

    Necháme 10 min. odpočívať. Znovu roztiahneme obidve cestá, ale už nie tak na tenko, len toľko, aby sme do stredu žltého mohli dať modré cesto. preložíme a stočíme do ošatky.

    Finálne nechajte nakysnúť 12 hodín v chladničke, alebo 2-3 hodiny pri izbovej teplote.

    Pečieme klasicky na plechu, alebo kameni so záparou pri 250 st. 15 min, a 200 st. 30 min., alebo v liatinovej, keramickej, alebo sklenenej nádobe.

    Liatinu mám odskúšanú v nahriatej nádobe pečieme 45 stupňov zakryté a 30 st. odokryté.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Rainbow bread?
Kliknutím vyberte

Nebeský chlebík - rozkvas:

  • 50 g LM
  • 50 g vody
  • 50 g Manitoba
  • Zmiešajte suroviny a nechajte nakysnúť na dvojnásobok.

Nebeský chlebík - suroviny:

  • Rozkvas
  • 250 g Chlebová pšeničná
  • 100 g Špalda celozrnná
  • 250 g uvarený, vychladnutý modrý čaj https://www.manutea.sk/modry-caj-bylina-clitoria-ternatea-x11295
  • korenie
  • soľ
  • 250 g mrazených čučoriedok (ktoré necháme pred prípravou rozmraziť aj so šťavou)
  • Kaša (100 g voda +50 g celozrnná múka, zalejte vodou 70 St.C teplou a nechajte vychladnúť)

Chlieb s kurkumou a orechami - rozkvas:

  • 50 g LM
  • 50 g vody
  • 50 g Manitoba
  • Zmiešajte suroviny a nechajte nakysnúť na dvojnásobok.

Chlieb s kurkumou a orechami - suroviny:

  • Rozkvas
  • 240 g Manitoba
  • 100 g Špaldová celozrnná
  • 60 g kefír
  • 125 g voda
  • korenie
  • kurkuma
  • orechy
  • soľ
  • Kaša
  • 150 g voda
  • 50 g celozrnná múka
  • 25 g ražná celozrnná múka
  • Zápara
  • 50 g mix zŕn a ovsených vločiek
  • 100 g voda