Zdielať recept

Ražná mandľová tehlička s jednozrnkou

Recept je do väčšej formy na tehličku. Ak máte menšiu, použite 2/3 všetkých surovín, to znamená aj rozkvasu.

Postup:

  • Zmiešajte Jednozrnku s vodou a nechajte prebehnúť 30 min. autolýzu (ak namiesto jednozrnky použijete ražnú múku, autolýzu vynechajte a rovno vymieste všetky suroviny spolu)
    K autolyzovanej múke pridajte rozkvas, premieste v robote a nechajte 20 min. odpočívať. Pridajte soľ, slad, med. Ďalej mieste asi 10 minút pokiaľ nie je cesto akoby penové.
    Nakoniec pridajte mandľové kúsky a mandľové lupienky.
    Cesto je veľmi hydratované a lepkavé, nezľaknite sa, má také byť.
    Formu na tehličku si vystriekajte olejovým sprejom alebo vytrite olejom, alebo maslom a vysypte mandľovými lupienkami, alebo semiačkami.
    Cesto vyklopte z misy robota do formy a stierkou namočenou vo vode ho zarovnajte a posypte semiačkami. Zakryte a nechajte kysnúť.
    Toto cesto je dobré aby kyslo pri teplote 28 St.C. asi 3-4 hodiny. Ak máte doma chladno, vyhrejte si rúru na 30 St.C a dajte ho kysnúť tam. Robí sa to preto, lebo raž pri dlhom kysnutí má tendenciu byť kyslá.
    Po nakysnutí pečte pri teplote 250 St.C 15 minút, znížte teplotu na 200 St.C a pečte ďalších 30 minút. V polovičke času môžete tehličku vyklopiť z formy a dopekať bez nej. Nakoniec znížte teplotu na 180 St.C a pečte ešte 10 minút. Ak sa Vám zdá, že prihára, treba ju prikryť alobalom a piecť tak.
    Po upečení zabalte do utierky a krájajte až na druhý deň po úplnom vychladnutí, inak bude tehlička mokrá.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Ražná mandľová tehlička s jednozrnkou?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 50 g ražný kvások
  • 150 g vody
  • 150 g ražnej chlebovej múky

Cesto:

  • 350 g ražný rozkvas
  • 450 g Jednozrnka Allicorno, alebo iná jednozrnka, alebo celozrnná múka (môže byť pšeničná, ražná, alebo špaldová)
  • 400 g tekutina (voda, pivo, alebo kombinácia)
  • 1 čl slad
  • 100 g mandľové nasekané kúsky
  • 100 g mandľové plátky
  • 1,5 čl soľ
  • 1 čl med