Zdielať recept

Ražná tehlička ako obláčik

Pred pečením si pripravte rozkvas zmiešaním:

150 g ražná chlebová múka
100 g ražný kvások
150 g voda
Rozkvas nechajte nakysnúť na dvojnásobok a keď sa vyrovná, použite do cesta

Postup:

  • Rozkvas zmiešajte s ostatnými surovinami, a v robote na 2. stupni mieste cesto asi 10 minút . Cesto je dosť hydratované, tak ho po vymiesení len preložte pomocou naberačky do vymastenej a zrnkami vysypanej formičky na tehličku.
    Ražný chlieb by mal kysnúť čo najrýchlejšie, lebo pri pomalom kysnutí sa stáva kyslým. Spôsobuje to špecifické zloženie ražnej múky.
    Nechajte kysnúť pri izbovej teplote 4-5 hodín, alebo vložte do rúry na program kysnutie na 2-3 hodiny. Tehlička by mala zväčšiť objem asi o 1/3.
    Pečte vo vopred vyhriatej rúre 15 min na 250 St.c. a 40 minút na 200 St.c. bez zápary. Posledných 15 min prikryte alobalom aby sa vločky alebo semiačka nespálili.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Ražná tehlička ako obláčik?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 400 g ražný rozkvas
  • 400 g ražná chlebová múka
  • 350 g voda
  • 1,5 čl soľ
  • 1 čl tmavý slad
  • čierny sezam, alebo iné zrnká