Zdielať recept

Ražná tehlička ako obláčik

Pred pečením si pripravte rozkvas zmiešaním:

150 g ražná chlebová múka (alebo ražná celozrnná múka)
150 g ražný celozrnný kvások
150 g voda
Rozkvas nechajte nakysnúť na dvojnásobok a keď sa vyrovná, použite do cesta.
Formu som použila s rozmerom dĺžka 24 x šírka 13 x výška 10 a robila som verziu 450 g rozkvas + 450 g múka + 350 g voda.
V recepte máte rozpätie surovín kvôli rozmerom foriem, ktoré sa môžu líšiť a môžete si množstvo prispôsobiť veľkosti svojej formy, napríklad 400+400+330, alebo 425+425+350
Múku, ktorú pridávate k hotovému rozkvasu (400-450 g) v tomto recepte môžete vymeniť aj za inú, prípadne za viac druhov múk. Použiť môžete ražnú, pšeničnú, multicereálnu, ovsenú, alebo aj inú. Takto si môžete vždy vytvoriť inú tehličku, ktorá Vás  prekvapí zakaždým inou chuťou.
Voliteľné môžete pridať rôzne semiačka, orechy, ovsené vločky, prípadne sušené alebo kandizované ovocie.

Postup:

  • Rozkvas zmiešajte s ostatnými surovinami, a v robote na 2. stupni mieste cesto asi 10 minút . Cesto je dosť hydratované, tak ho po vymiesení len preložte pomocou naberačky, alebo cukrárenskej stierky do vymastenej a zrnkami vysypanej formičky na tehličku. Snažte sa cesto vložiť do formy v jednom kuse.
    Ražný chlieb by mal kysnúť čo najrýchlejšie, lebo pri pomalom kysnutí sa stáva kyslým. Spôsobuje to špecifické zloženie ražnej múky.

    Nechajte kysnúť pri izbovej teplote 4-5 hodín (tento čas platí len v zimnom období. V lete už pri 25 St.C sa čas skracuje asi o polovičku) alebo vložte do rúry na program kysnutie (na 30 St.C) na 2-3 hodiny. Tehlička by mala zväčšiť objem asi o 1/2.
    Pečte vo vopred vyhriatej rúre 15 min na 250 St.c. a 40 minút na 200 St.c. bez zápary. Posledných 15 min prikryte alobalom aby sa vločky alebo semiačka nespálili.
    Ak Vám rúra hreje menej, vyberte tehličku z formy, dajte na mriežku a pečte ešte 10 min. z vrchu prikryté.

    Znakom, že je tehlička dobre nakysnutá je po upečení oblúčik na vrchnej časti.

    Nezabudnite, že tehličku musíte nechať vychladiť najmenej 12 hodín, zabalenú do utierky, inak bude po rozkrojení mokrá.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

24. júla 2025
“Tehlička je naozaj ako obláčik, ale čo ma potešilo najviac je to, že vôbec nemala kyslú chuť, odteraz ju budem robiť iba takto. ďakujem za skvelý návod”
Darina
24. júla 2025
“Vaše recepty sú vždy super. Ďakujeme, že ich sem pridávate. ”
Viera Žiláková
23. júla 2025
“Skvěle nadýchaný. ”
Pavla
23. júla 2025
“Doporučuji vyzkoušet i těm, kteří se žitnému pečivu vyhýbají. Po tolika rocích pečení žitného chleba přesun do úplně jiné dimenze. Jasně, v textu se to píše, ale stejně je ta chuť a konzistence překvapivá. I práce s těstem je naprosto bezproblémová, malá pracnost, malá časová náročnost, při dobrém vybrání těsta z mísy minimum trápení s mytím žitného těsta. Recept zařazen k našim stálicím.”
Eva Fialová
23. júla 2025
“Ďakujem za super bezpracny recept 👍Dlho som sa odhodlávala upiecť celorazny ale musím povedať že je výborný 🙏”
Simona
23. júla 2025
“Tento recept je fantastický, chlebík je veľmi chutný a dlho ostáva čerstvý, ak sa náhodou nezje! Veľa rôznych receptov som vyskúšala ale tento je určite top! 🙂 Ďakujem! ”
Helena Ballánová
22. júla 2025
“Super”
Jana Bačíková
22. júla 2025
“Velmi chutna a super tehlicka odporucam ”
Katarina
22. júla 2025
“*****”
Anna Vojsovicova
22. júla 2025
“Perfektný 👍”
Božena Kuhejdová
22. júla 2025
“Vynikajúci chlebík, už pečiem len tento, vďaka za recept”
Zuzana

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Ražná tehlička ako obláčik?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 400-450 g ražný rozkvas
  • 400-450 g ražná chlebová múka
  • 330-350 g voda
  • 1,5 čl soľ
  • 1 čl tmavý slad od pivozdomu.sk
  • 1 čl diastasický slad Antico Molino Rosso od Bionakupy.sk